Nagyvilág

Az amerikai igazságügyi miniszter önként visszavonul a Trumpék orosz kapcsolatairól folyó vizsgálatból

Jeff Sessions igazságügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy önként visszavonul a Trump-kampánystáb és orosz tisztségviselők esetleges kapcsolatairól folyó mindenfajta vizsgálatból, miután kiderült, hogy a kampány ideje alatt találkozott az orosz nagykövettel, ám erről nem számolt be szenátusi meghallgatásán.

A miniszter sajtóértekezleten jelentette be döntését.

Úgy döntöttem, hogy az elnökválasztással bármilyen módon kapcsolatban lévő valamennyi jelenlegi és leendő vizsgálatból kivonom magam

– fogalmazott. Közölte egyúttal, hogy a feladatokat helyette Dana Boente miniszterhelyettes látja el majd.

Jeff Sessions leszögezte: bejelentését nem szabad úgy értelmezni, mintha ellene bármiféle vizsgálat folyna az ügyben. Elmondta azt is, hogy a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel kétszer találkozott, az első találkozójuk nagyon rövid volt, a másodikra szeptemberben került sor, és azon jelen volt két szenátusi munkatársa is. Közlése szerint Szergej Kiszljak nagykövettel a terrorizmus elleni harcot és Ukrajna helyzetét vitatták meg.

A beszélgetés Ukrajnáról szóló pillanatai “ingerlékenyek voltak”

– fogalmazott a miniszter, aki hozzátette, hogy különösebb részletekre nem emlékszik.

Hangsúlyozta: Donald Trump kampányának ügyében soha nem találkozott orosz tisztségviselőkkel, és a tavaly szeptemberi megbeszélés óta egyáltalán nem találkozott oroszokkal.

A tárcavezető kifejtette, hogy erről a találkozóról valószínűleg említést kellett volna tennie a szenátusi meghallgatáson, bár azt is leszögezte, hogy nem hazudott eskü alatt.

A Washington Post szerdán éjjel hozta nyilvánosságra, hogy Jeff Sessions a kampány ideje alatt – még a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának tagjaként – kétszer is találkozott Szergej Kiszljak orosz nagykövettel, ám erről nem számolt be a miniszterjelölti meghallgatásán. Sessions közleményben cáfolta, hogy kampánytémák megvitatása céljából találkozott volna az orosz nagykövettel.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön, a virginiai Newport News városában tett látogatása során egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy teljes mértékben megbízik igazságügyi miniszterében.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik