Nagyvilág

A brit kormány nem adna menedéket a homoszexualitásuk miatt üldözött afgánoknak

Inkább azt javasolják nekik, hogy próbáljanak úgy tenni, mintha heteroszexuálisak lennének.

Visszatoloncolják a britek azokat az afgánokat, akik azért kérnek menedéket, mert hazájukban üldözik őket homoszexualitásuk miatt – írja a Guardian. Az emberi jogi szervezetek szerint ez a gyakorlat sérti a nemzetközi jogot, de még a brit belügy Afganisztánnal foglalkozó osztálya is bírálta az eljárást.

A Human Rights Watch kutatója, Heather Barr szerint a brit kormány ezzel lényegében azt üzeni az érintetteknek, hogy

Csináljatok úgy, mintha heterók lennétek, menjetek vissza Kabulba, sok szerencsét!

A szakértő úgy véli, a menedékjog épp azok védelmét szolgálná, akiket egész életükre hazugságba kényszerítenek, és folyamatos félelemben kell élniük amiatt, hogy zaklatják, bebörtönzik vagy elítélik őket, ha kiderül a titkuk.

A brit kormány múlt hónapban kiadott iránymutatásából egyértelműen kiderül, hogy tisztában vannak a szexuális kisebbségekhez tartozó afgánok veszélyeztetettségével. Az érvük mégis az, hogy az afgán hatóságok a közelmúltban senkit nem ítéltek el homoszexualitás miatt, és a szexuális kisebbségekhez tartozókat halálbüntetéssel fenyegető tálib felkelők jelenleg nem fenyegetik a fővárost.

A dokumentum arra a következtetésre jut, hogy azok, akik „nem okoznak megbotránkozást”, nincsenek kitéve kockázatnak. Ezzel viszont szembe mennek az ENSZ irányelveivel, melyek szerint menedékre jogosultak azok, akiknek hazájukban el kellene rejteniük identitásukat, hogy elkerüljék az üldöztetést.

A brit belügy tájékoztatása szerint minden esetet külön mérlegelnek, és ha valaki súlyos veszélynek van kitéve hazájában, menedékjogban részesül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik