Nagyvilág
Members of Iraq's elite Rapid Response Division carry a wounded comrade in the northern city of Mosul, as Iraqi forces continue the offensive to retake the city's western half from Islamic State (IS) group fighters, on February 25, 2017.
The west bank of Mosul is where Abu Bakr al-Baghdadi made his only public appearance as IS leader in July 2014 and proclaimed a "caliphate", which at its greatest extent controlled a third of Iraq, but after more than two years of a government fightback it has become the last major jihadist bastion in the country. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

Araszol előre Moszulban az iraki hadsereg

24.hu
24.hu

2017. 02. 25. 21:52

Az amerikai támogatású iraki erők szombaton mélyebben behatoltak Moszul nyugati részébe, de kemény ellenállásba ütköztek a városrész déli negyedeiben, egy nappal azután, hogy sikerült áttörniük az utolsó, Iszlám Állam (IÁ) által ellenőrzött iraki nagyváros déli védelmi vonalán.
Korábban a témában:

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a nap folyamán mintegy ezer civil, többségében nő és gyermek lépte át a frontvonalat, s ez a legjelentősebb menekült mozgás azóta, hogy az iraki erők a múlt héten új offenzívát indítottak, hogy döntő csapást mérjenek a szélsőséges szunnita terrorszervezetre.

Lassú, nehéz harc

Abdul-Vahab al-Szádi, az iraki különleges erők altábornagya az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy katonáik nagyon lassan haladnak, és az Iszlám Állam harcosai autóbombákkal, orvlövészekkel és felfegyverzett drónokkal hátráltatják előrenyomulásukat. Az altábornagy ugyanakkor viszonylag kis veszteségekről beszélt.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett más parancsnokok szerint az észak-iraki város nyugati felében az eddigieknél nehezebb harcok várnak rájuk, részben azért, mert harckocsik és páncélozott harcjárművek által nem járhatók Moszul óvárosi kerületeinek szűk sikátorai.

Két nappal a városrész déli peremén lévő repülőtér és a reptér melletti Gazlani katonai támaszpont elfoglalása után az iraki erők jelenleg kevesebb mint három kilométerre vannak attól az óvárosi mecsettől, amelyben Abu Bakr al-Bagdadi, a terrorszervezet vezetője 2014-ben kikiáltotta az Iszlám Állam iraki és szíriai területeit egyesítő kalifátust, nemzetközi katonai reagálást váltva ki ezzel.

Pajzsként használhatják a civileket

Az egyik jelenleg ostromlott kerület, Mamun egy lakosa, telefonon arról számolt be, hogy az elmúlt napokban a negyedet elözönlötték a terrorszervezet harcosai, a családjaikat ugyanakkor Moszul más, viszonylag biztonságosabb kerületeibe költöztették.

Az Iszlám Állam a mecsetek hangosbeszélőin keresztül igyekszik arra biztatni a helyieket, hogy szálljanak szembe a hitetlenek támadásával

– mondta.

A város nyugati felében – amelyet körbevesznek az Iszlám Állam elleni erők – mintegy 750 ezer civil él, csaknem a felük gyerek. Félő, hogy a városrészben maradt mintegy kétezer dzsihadista élő pajzsként fogja használni őket, ráadásul éhínség is fenyegeti őket.

Az iraki terrorellenes szolgálat ugyanakkor egy online nyilatkozatban amnesztiát ajánlott fel azoknak a helyi harcosoknak, akik Moszulban harcoló külföldi dzsihadistákkal végeznek.

A moszuli harcokban szombaton életét vesztette egy újabb haditudósító. Sifa Gerdi kurd újságírónő a Rudaw nevű hírportálnak dolgozott.

Szaúdi-iraki találkozó

Közben a fővárosban, Bagdadban Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter Haider al-Abádi iraki miniszterelnökkel tárgyalt, több mint egy évtized után az első hasonló látogatást bonyolítva a szunnita muszlim vezetésű Szaúd-Arábia és a síiták által kormányzott Irak között.

Abádival megtartott találkozója után Dzsubeir kijelentette, hogy a felek megvitatták a kétoldalú kapcsolatok minden téren való előmozdítását. A szaúdi diplomácia vezetője megerősítette, hogy országa kész támogatni Irakot a terrorizmus elleni harcban, és támogatni a stabilitás helyreállítását a felszabadított térségekben.

A két ország viszonya azután romlott meg, hogy az iraki hadsereg 1991-ben Szaddám Huszein elnök parancsára lerohanta Kuvaitot. Szaúd-Arábia csak 25 évvel később, tavaly nyitotta újra bagdadi nagykövetségét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.