Nagyvilág

Elkezdődött Moszul ostroma

Megindult a művelet a nyugati városrész felszabadítására

Megindította legújabb műveletét az iraki hadsereg, hogy visszafoglalja Moszul nyugati városrészét az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet harcosaitól – közölte Hajder al-Abádi iraki kormányfő rövid televíziós nyilatkozatban.

A város keleti részét januárban sikerült felszabadítani, de a nyugati, sűrűn lakott területeket még a terrorszervezet tartja hatalmában. Előzőleg az iraki légierő gépei röplapokat szórtak le, figyelmeztetve a helyieket, hogy küszöbön áll a hadsereg szárazföldi offenzívája – közölte a bagdadi védelmi minisztérium.

Az iraki erők Nyugat-Moszul felé “nyomulnak előre”.

Ezt írták a röplapokon, amelyek a minisztérium szerint “instrukciókat tartalmaznak a lakosoknak, hogy készüljenek fel a területet felszabadító iraki csapatok fogadására, illetve figyelmeztetést az Iszlám Állam tagjainak, hogy tegyék le fegyvereiket és adják meg magukat”.

Az érintett városrészekben mintegy 650 ezer civil él. A keleti kerületeket a múlt hónapban elfoglalták az iraki csapatok. Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák október 17-én indították meg a támadást az IÁ iraki fellegvára, Moszul ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik