Nagyvilág

Az oroszok Moszkva mellett építik fel a Reichstag másolatát

A nacionalizmus szellemében való nevelést és alapfokú katonai klképzést nyújtó Ifjú Gárda újraalapítása után megnyílt Hazafi Park gyöngye lehetne.

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu szerdán az orosz parlamentben tartott beszéde során jelentette be, hogy a Moszkva határában lévő, tavaly megnyitott Hazafi Parkban

nemsokára megkezdődik a berlini csatában elfoglalt berlini Reichstag méretarányos, de kicsinyített másolatának megépítése, hogy a 2015-ben újjászületett Ifjú Gárda fiatal titánjai és az egyre nagyobb hazafivá váló oroszok saját otthonuk közelében lássák a szovjet történelem egyik legdicsőségesebb lapjának helyszínét.

A második világháborús szovjet győzelem mára Putyin ideológiájának egyik központi elemévé vált, a Győzelem Napja (május 9.) pedig az év legnagyobb ünnepélye.

Az oroszok Moszkva mellett építik fel a Reichstag másolatát 1

Az elmúlt években – főleg a Krím 2014-es annexiója óta – növekvő orosz nacionalista mozgalom részeként újjászületett Ifjú Gárdába tíz éves kortól jelentkezhetnek a gyerekek, hogy ott hazafias nevelést kapjanak, sőt, alapvető katonai ismereteket szerezzenek.

Az oroszok Moszkva mellett építik fel a Reichstag másolatát 2

A parkban egyébként orosz hadieszközök és fegyverek másolatai is megnézhetők, sőt, a gyerekek háborús témájú videojátékokkal is elfoglalhatják magukat.

A The Guardian nyomán, fotók: Jevgenyij Haldej/Agentur Voller Ernst és Morozov/Ria Novoszty/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik