Nagyvilág

A német szélsőjobb vezére putyinista oroszokkal találkozott

A bevándorlásellenes AfD vezetője Moszkvában egyeztetett a putyinista élcsapattal.

Ennél egyértelműbben nagyon nehéz lenne belőni, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) párt mennyire Kreml-párti: vezetőjük, Frauke Petry ugyanis nemrég Moszkvában járt és Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló képviselőkkel, valamint orosz ultranacionalistákkal találkozott. Köztük volt Vjacseszlav Vologyin, a Duma házelnöke és a helyettese is.

A német hatóságok régóta óva intenek, hogy a közelgő parlamenti választásokba könyékig beletúrhat Moszkva, ahogy az Egyesült Államokkal tette. Eközben a bevándorlásellenes AfD továbbra is sikeresen kampányol, lassan a harmadik legnépszerűbb német párt lett. Hogy szélsőségességüket jelezzék,

Petry Moszkvában még Vlagyimir Zsirinovszkijjal, a Putyin-párti ellenzék (tipikus orosz ellentmondás) NATO- és nyugatellenes vezetőjével is egyeztetett.

Az oroszokkal való kiegyezést szorgalmazó AfD közben már 11 százalékos népszerűségen áll, ami nagy fejlődés ahhoz képest, hogy 2013-ban még a Bundestagba kerüléshez szükséges 5 százalékot sem érték el. Különösen a volt NDK-s, keleti területeken erősek, ahol az emberek még mindig szkeptikusak a liberális-kapitalista nyugati értékrenddel szemben, nekik az orosz politika is szimpatikusabb (és ismerősebb is).

A németek mellett eközben a franciák és a hollandok is az orosz befolyás miatt pánikolnak, a hollandok pl. kézzel fogják a hekkerek veszélye miatt megszámlálni a szavazatokat a március 15-i választásokon. Az oroszokat hamis hírek terjesztésével is vádolják. A Kreml természetesen mindent tagad, a bizonyítékok sokaságának ellenére. Petry mostani találkozójának sem kerítettek nagy feneket, az csak erről szólt:

pártok közötti együttműködés és fejlődő kapcsolatok az ifjúsági szervezetek között.

(BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik