Nagyvilág

A brit parlament arról vitázik, hogy meghívhatják-e Trumpot

Eközben az utcán tüntetnek azok, akik nem látnák szívesen az amerikai elnököt.

A brit törvényhozás arról tárgyal hétfőn este, hogy meghívhatják-e hivatalos látogatásra Donald Trumpot, miután több mint 1,8 millió petíció gyűlt össze, ami ez ellen foglal állást, és 310 ezer, amely támogatja. A brit törvények szerint parlamenti vitát kell tartani azokról a petíciókról, amelyek elérik a százezer aláírást.

A vita idején több száz, egyes híradások szerint több ezer tüntető gyűlt össze a Parliament Square-en. A Stop Trump Coalition közölte: húszezer tüntetőre számítanak a vita idején, és országszerte tartanak kisebb tüntetéseket a bevándorlók mellett.

Paul Flynn munkáspárti képviselő a vita elején leszögezte: a brit törvényhozás tagjai mind nagyra tartják az amerikai elnöki tisztséget, az amerikai alkotmányt és törvényeket. Donald Trumpot azonban személy szerint bírálta, sértődékeny gyerekhez hasonlította, és azt mondta, a hivatalos látogatás azt üzenné, hogy Nagy-Britannia elfogadja a viselkedését és megnyilvánulásait.

A szintén munkáspárti David Lemmy elfogadhatatlannak nevezte, hogy az elnök még csak hét napja volt hivatalban, amikor Theresa May már meghívta Nagy-Britanniába. Ilyet Kennedyvel, Trumannal és Reagannel sem tettek meg – mutatott rá.

Több képviselő ugyanakkor az alsóház elnökének, John Bercownak a lemondását követelte, miután azt mondta: határozottan ellenzi, hogy Trump felszólaljon a törvényhozás előtt, mert a parlament ellenzi a rasszizmust és a szexizmust.

A Guardian értesülése szerint egyébként fontolóra vettek egy olyan tervet is, ami szerint Trumpot augusztusban hívnák meg, amikor a parlament nyári szünetet tart, így okafogyottá válna a vita, hogy felszólaljon-e a képviselők előtt. A királynő pedig a nyári rezidenciáján fogadhatná az elnököt, szerényebb külsőségek közepette. (CNN)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik