Nagyvilág

Újra felboncolták Kim Dzsong Un féltestvérét

A malajziai hatóságok ismét felboncolták Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Kuala Lumpurban meghalt féltestvérét, Kim Dzsong Namot, közölték szombaton hivatalosan. A rendőrség közben őrizetbe vette a feltételezett gyilkosság negyedik gyanúsítottját, egy 46 éves észak-koreai férfit.

Phenjant már az is felbosszantotta, hogy a holttestet nem adták ki azonnal Észak-Koreának, és pénteken közölte, hogy határozottan el fogja utasítani a boncolási jegyzőkönyvet. Észak-Korea Kuala Lumpur-i nagykövete a halottasház előtti pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a malajziai hatóságok “biztosan el akarnak titkolni valamit, összejátszanak az ellenséges erőkkel”.

Egy meg nem nevezett malajziai tisztségviselő azt mondta az AP hírügynökség szerint: azért kellett elvégezni egy újabb boncolást, mert az első eredménytelen volt. A második eredménye még nincs meg.

Egy rendőrségi közlemény szerint a letartóztatott negyedik gyanúsított Ri Dzsong Csol 46 éves észak-koreai állampolgár.

A második őrizetbe vett gyanúsított egy indonéz útlevéllel rendelkező nő volt, aki Malajziából Dél-Koreába akart repülni. Róla az indonéz rendőrfőkapitány pénteken azt mondta, állítása szerint látszólag bevonták egy “kandi kamera” típusú showműsorba. A 25 éves Sziti Aiszjah azt mondta a malajziai hatóságoknak, hogy pénzt ajánlottak fel neki és egy másik nőnek azért, ha megtesznek különböző merész dolgokat.

Ezek egyike volt, hogy rá kellett venni férfiakat arra: hunyják be a szemüket, majd vízzel le kellett őket locsolni. “Ezt háromszor-négyszer megcsinálták, és ezért kaptak néhány dollárt, majd az utolsó áldozat – Kim Dzsong Nam – esetében a folyadék valamilyen veszélyes anyag lehetett” – mondta az indonéz rendőrfőkapitány malajziai tájékoztatás alapján.

Külföldi ügynökök tudtán kívül vele gyilkoltatták meg Kim Dzsong Namot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik