Nagyvilág
US President Donald Trump speaks during a press conference on February 16, 2017, at the White House in Washington, DC.
Trump announced Alexander Acosta as his new nominee to head the US Department of Labor, after his first choice, Andrew Puzder, withdrew from consideration on February 15. / AFP PHOTO / Nicholas Kamm

Nagyot akart mondani, de óriásit kamuzott Trump a sajtótájékoztatóján

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 02. 16. 20:18

Korábban a témában:

Donald Trump csütörtök este azt állította, hogy Ronald Reagen 1980-as megválasztása óta soha senki nem kapott annyi elektori szavazatot, mint ő Hillary Clinton ellen.

Hazudott.

Trump 306 elektori szavazatot zsebelt be és valóban, Ronald Reagen 1980-ban 525, majd négy évvel később 489 elektori szavazattal győzött.

Na most az a helyzet, hogy azóta

  • George H. W. Bush 1988-ban 426
  • Bill Clinton 1996-ban 379
  • Barack Obama 2008-ban 365, 2012-ben pedig 332

elektori szavazattal került hatalomra, ami mind több, mint amennyit ő kapott.

Egy újságíró megkérdezte az elnököt, miért kellene bízniuk benne, ha hamis számokat mond.

Előbb azt kezdte el magyarázni, hogy ő a legnagyobb Republikánus győzelemre gondolt, de felvilágosították, hogy Bush is ugyanezt a pártot képviselte közel 30 éve.

Nem tudom. Én is csak kaptam az információt. Nagy volt a különbség, jelentős győzelem volt, egyetért ezzel?

Trump ezzel le is zárta a témát és rátért arra, hogy rendetlenséget örökölt Obamától.

Hogy őszinte legyen, teljes káoszt örököltem. Rendetlenség itthon is és külföldön is. Káosz. Sorra szűnnek meg a munkahelyek, minden vállalat Mexikóba és más helyekre költözik.

A beutazást szabályozó új rendeletet jövő hétre ígérte, az előző – egy bíró, majd egy fellebbviteli bíróság által fefüggesztett – rendelet helyett teljesen új elnöki rendelet kiadását helyezte kilátásba.

Munkaügy

Trump Alexander Acostát jelöli a munkaügyi minisztérium élére a jelöltségétől visszalépett Andrew Puzner helyett.

Alexander Acosta a floridai nemzetközi egyetem jogi karának dékánja, korábban az Szakszervezeti Kapcsolatok Országos Tanácsának elnökségi tagja, azt megelőzően pedig George W. Bush kormányában az igazságügyi minisztérium államtitkára volt. Ha a szenátus megszavazza őt, ő lesz a Trump-kabinet első spanyolajkú tagja.

Andrew Puzner szerdán jelentette be, hogy lemond miniszter-jelöltségéről, mert több republikánus szenátor jelezte, nem szavazza meg őt. Puzner egy gyorsétterm-láncolat elnök-vezérigazgatója volt.

Irán, nyomás

Az amerikai elnök szerint a nyomásgyakorlás addig tart majd, amíg a probléma nem oldódik meg. Donald Trump azonban nem fejtette ki részletesen, hogy  kormányzata a szankciók mellett a nyomásgyakorlás milyen további formáival él majd a perzsa állam ellen.

Donald Trump szólt a terrorizmusról is, s azt mondta: “az Iszlám Állam úgy terjed, mint a rákbetegség”. Az elnök Iránt nevezte meg a terrorizmus fő támogatójaként.

A  terrorizmus elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozva leszögezte, hogy választási ígéretéhez híven újraépíti a szerinte legyöngült amerikai haderőt.

Kérdésre válaszolva Trumo cáfolta, hogy bármiféle kapcsolata lenne Oroszországgal. De hozzátette: az erről folyó viták az amerikai sajtóban kétségtelenül Putyin orosz elnöknek használnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.