Nagyvilág

Az ISIS vezetőjét célozták, de lutri, megölték-e

Légicsapással rontották rá al-Bagdadira, aki talán túlélte, talán nem. A vezérkarát mindenesetre lefejezték.

Már annyiszor keltették Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam kalifájának halálhírét az utóbbi években, hogy a nemrég légicsapást elkövető iraki hadsereg már nem is adott ki diadalittas közleményt a haláláról. Márpedig Bagdadi konvoját heves csapások érték, több ISIS-vezető meghalt, de nem tudni, Bagdadi köztük van-e.

Hétfőn közölte az iraki haderő a szombat légitámadás eredményét, és a 13 neves listát a vezető és megölt ISIS-esekről. Bagdadi neve mindenesetre hiányzott a névsorból. A vezetők mellett további 64 milicista halt meg a négy célpont ellen, F-16-osokkal végrehajtott támadásban.

Az iraki hírszerzés szerint a támadás idején Bagdadi (polgári nevén Ibrahim al-Szamarrai) épp az ISIS rojtosra bombázott fővárosából, Rakkából tartott a szintén szíriai al-Kaimba az iraki határhoz közel. Állítólag épp azért mozgott A pontból B-be, hogy

a Moszulban küszöbön álló összeomlásról egyeztessen, valamint utódot jelöljön ki maga helyett.

Bagdadi utoljára tavaly novemberben juttatott el nyilvánosan üzenetet híveihez. Akkor épp arra hívta fel a kalifátus lakóinak figyelmét, hogy illene megvédeni Moszult Amerikától és csatlósaitól. Azóta ez felemásan sikerült, a város keleti felét már az iraki haderő ellenőrzi, és napokon belül nekiállhat a nyugati rész bevételének. Az ostromban 1000 civil halt meg és 200 ezer menekült el.

Az ISIS 2014-ben foglalta el Iraknak majdnem a harmadát egy nagyon gyors és meglepetésszerű offenzívával. Azóta ennek a területnek a negyedét elvesztette, az iraki erők legfőbb gondja pedig már az, hogy megakadályozza az iszlamisták visszatérését Szíriába, ehelyett bedarálva őket.

(Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik