Nagyvilág

Vigyort erőltetett az arcára a liberális szomszédot fogadó Trump

Justin és Donald, mint két jó barát, legalábbis ezt mutatta a látszat Washingtonban. Pedig ennyire különböző figurák rég találkoztak.

Megható ajándékot kapott Donald Trump amerikai elnök a Washingtonba látogató kanadai miniszterelnöktől, Justin Trudeau-tól: egy bekeretezett, 1981-es fotót, amin Trump és a kanadai politikus apja, Pierre Trudeau látható (ő épp egy New York-i díj átvételére érkezett akkor a városba).

Persze nem ez volt a pillanat, amit mindenki a legjobban várt, hanem maguk az arckifejezések és parolázások. Ugyanis Trump és Trudeau egymás szöges ellentétei: míg előbbi a szélsőjobb felé hajló retorikával lett államfő, utóbbi kőkeményen liberális politikát hirdet. Előbbi kizárná a muszlimokat országából, utóbbi 40 ezret fogadott be.

Mindenki fogcsikorgatást várt tehát, de a diplomatikus mosolyok legyőztek mindent.

A két vezető megállapodott, hogy odafigyelnek a kontinens jólétének és munkahelyeinek megtartására. Trudeau tért le egyedül az egyetértés útjáról, amikor kijelentette, Kanada továbbra is a nyitottságot tartja szem előtt a menekültek kérdésében.

Vitás kérdés még a két állam között, hogy az USA újratárgyalná a Kanadával és Mexikóval kötött szabadkereskedelmi egyezményt, a Naftát. Kanadának ez azért létfontosságú, mert az Egyesült Államokba irányul az exportja 75 százaléka.

A két állami vezető még leült egy kerekasztal-megbeszélésre Trump lányával, Ivankával és női cégvezetőkkel épp azért, hogy elősegítsék a nők térnyerését a vállalkozásokban.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/831214091993751552

(BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik