Nagyvilág

A világ vezetői szerint szégyenletes és kegyetlen Trump muszlimellenes rendelete

Az elnöki rendelet ellenére átmeneti időre az Egyesült Államokban maradhatnak az érvényes vízummal odaérkezett muzulmánok. Donald Trump pénteken elnöki rendelettel, azonnali hatállyal, meghatározatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette hat másik muszlim országból – Irakból, Iránból, Szudánból, Jemenből, Líbiából és Szomáliából – érkező menekültek beutazását az Egyesült Államokba.

Sadiq Khan, London polgármestere szerint bizonyos országokból érkező menekülteket és bevándorlókat kitiltani szégyenletes és kegyetlen.

A polgármester szerint az Egyesült Államok nagy múlttal rendelkezik a menekültek fogadásában és letelepítésében. Úgy gondolja, az elnök nem fordíthat hátat egy globális krízisnek, mivel minden országnak ki kell vennie a részét a megoldásból.

Egy olyan nemzetként, ami értékeli a toleranciát, sokszínűséget és szabadságot, nem rázhatjuk meg a vállunkat, mondván: “ez nem a mi problémánk”.

Angela Merkel  német kancellár sajnálattal fogadta, hogy Donald Trump amerikai elnök rendeletben megtiltotta több muzulmán ország állampolgárainak beutazását az Egyesült Államokba – közölte vasárnap a kancellár szóvivője. Steffen Seibert közleménye szerint a német kormányfőnek az a meggyőződése, hogy senkit sem lehet a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva “általános gyanú alá helyezni” származása vagy vallása miatt.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Twitteren azt írta: Kanada vár mindenkit, aki üldözés, terror és háború elől menekül. Majd ezt a képet osztotta meg, azzal a felirattal, hogy “üdvözlünk Kanadában”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik