Nagyvilág

Kilencéves gyerekeket is börtönbe zárna Duterte rezsimje

A drogbárók elfogására semmilyen erőfeszítést nem tesznek, csak a kiszolgáltatott emberekre vadásznak a Fülöp-szigeteki drogháborúban.

A kilencéves gyerekek bebörtönzését is lehetővé tenné egy Fülöp-szigeteki törvénytervezet, amit az ENSZ gyermekvédelmi alapjának helyi képviselője, Lotta Sylwander „minden szempontból elhibázottnak” nevezett.

Az ázsiai országban jelenleg 15 év a büntethetőség korhatára. Az ország véreskezű elnöke, Rodrigo Duterte politikai szövetségesei ezt akarják 9 évre leszállítani, és ezzel együtt a halálbüntetést is visszaállítanák. Az ellenzék szerint ez olyan helyzetet teremthet, hogy kilencéves gyerekeket ítélhetnek halálra.

Sylwander szerint egy kilencéves gyerek nem tudja felfogni egy bűncselekmény következményeit, főleg, ha egy felnőtt veszi rá az elkövetésre. Ráadásul a bebörtönzésük egyáltalán nem csökkenti a bűnözést, mire felnőttként szabadlábra kerülnek, jól képzett bűnözőkké válhatnak – tette hozzá.

Az Unicef képviselője szerint Duterte azt is figyelmen kívül hagyja, hogy a bűncselekmények kevesebb mint két százalékát követik el 15 év alattiak. Hozzátette: az államfőre egyébként is jellemző, hogy nem érdeklik a tények, vagy nem foglalkozik velük azelőtt, hogy megszólalna.

Sylwander elismerte, hogy a drogkereskedők gyakran használnak fel gyerekeket, de úgy vélte, nem őket, hanem a „nagy halakat” kellene kézre keríteni. Szerinte Duterte drogháborújára jellemző, hogy az alsó szinteken lévő, szegénynegyedekben élő emberekre vadásznak, miközben semmiféle valódi erőfeszítés nincs a drogbárók elfogására.

Az ENSZ gyermekjogi bizottsága korábban kinyilvánította: nemzetközi szinten elfogadhatatlan a büntethetőség korhatárának 12 év alá szállítása, és 70 százalékkal is csökkentheti a fiatalok bűnözését, ha szabadságvesztés helyett más intézkedést, javító-nevelő foglalkozást alkalmaznak.

A Fülöp-szigeteken egyébként már most is letartóztathatják és őrizetbe vehetik 9 éves kortól a gyermekeket, de nem ítélhetik őket börtönbüntetésre. 1995 óta több mint 52 ezer gyermeket tartóztattak le, leginkább bolti lopás miatt, vagy azért, mert ragasztót vagy hígítót szívtak. Az igazságszolgáltatás azonban rendkívül lassú az országban, így a gyerekeknek hosszú időt kell őrizetben tölteniük, akár felnőttekkel közös cellában. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik