Nagyvilág

Helikopterből dobná ki a korrupt politikusokat a Fülöp-szigetek elnöke

Rodrigo Duterte azt állítja, csinált már ilyet.

A Fülöp-szigetek elnöke azzal fenyegette meg a korrupt kormánytisztviselőket, hogy kidobja őket egy helikopterből. A véreskezű államfő azt állította: csinált már ilyet, és nem habozna újra megtenni.

Rodrigo Duterte nemrég azt mondta: amikor Davao polgármestere volt, motoron járta a várost és kereste az összetűzés lehetőségét, hogy embereket öljön, ezzel mutatva példát a rendőröknek. Amióta államfő lett, véres harcot hirdetett a kábítószeres bűnözők ellen, arra biztatva nemcsak a rendőröket, hanem az állampolgárokat is, hogy öljék meg, akivel szemben felmerül a drogfogyasztás vagy –kereskedelem gyanúja. Néhány hónap alatt több ezer emberrel végeztek, anélkül, hogy bűnösségük bizonyított lett volna.

Ha korrupt vagy, elhurcollak Manilába egy helikopteren, és kihajítalak. Megtettem már, miért ne tenném meg újra? – mondta kedden, amikor a Fülöp-szigeteki tájfun károsultjai előtt tartott beszédet. Azt állította, hogy korábban egy erőszakkal és gyilkossággal gyanúsított kínai férfit dobott le a levegőből.

Duterte beszélt arról is, hogy a múlt héten hat embert tartóztattak le több mint fél tonnányi metamfetamin birtoklása miatt. Azt mondta, szerencsések, hogy ő épp nem volt Manilában, mert ha tudta volna, hogy ennyi drog van náluk, biztos megöli őket.

Ne legyen kérdés, ha más nem teszi meg, én személyesen lövöm le őket

– közölte.

Szóvivője ugyanakkor azt sugallta: Duterte helikopteres története valójában meg sem történt. „Mondjuk, hogy városi legenda” – közölte.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa korábban azt mondta: ki kell vizsgálni Duterte kijelentéseit az állítólagos emberöléssel kapcsolatban. Az államfő válaszában lekurvaanyázta a főbiztost és azt mondta, vissza kellene mennie az iskolapadba. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik