Nagyvilág

Svájcban megszavazták, hogy könnyebb legyen a bevándorlók utódainak honosítása

Vasárnap a svájci népszavazáson úgy döntöttek, hogy könnyebb legyen a bevándorlók harmadik nemzedékének honosítása az alpesi országban.

A szavazók 60,4 százaléka támogatta voksával, hogy a kormány egyszerűsítse a hivatalos eljárást, ami mintegy 25 ezer fiatalt érint kedvezően. Ez a szám ugyan nem túl magas, ám Svájc 8,2 millió lakosának negyede külföldön született, így a népszavazás eredményének messze ható következményei lehetnek.

Az eredmény amúgy várható volt, a közvélemény-kutatások alapján a polgárok zöme támogatja, hogy könnyebben kapják meg a jövőben a svájci állampolgárságot azok a 25 év alattiak, akiknek a szülei és már a nagyszülei is évek óta Svájcban élnek. Elemzők szerint a svájci lakosság elöregedése miatt az országnak erre szüksége is van.

A kormány és a parlamenti képviselők többsége szintén támogatja a kezdeményezést, de a bevándorlás korlátozásáért kardoskodó konzervatív Svájci Néppárt elutasításra szólította fel a polgárokat, mondván, a könnyítéssel megnyílna az út muzulmán szélsőségesek Svájcba szivárgása előtt.

Svájc a világ egyetlen közvetlen demokráciája, ahol a lakosság évente többször népszavazáson hoz döntést egy-egy konkrét kérdésben.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik