Nagyvilág

Merkel: A migrációt a forrásnál kell kezelni

A kiváltó okok orvoslását az egyik fő prioritásnak nevezte a migrációs válság kezelésében Angela Merkel német kancellár kedden, a Beata Szydlo lengyel kormányfővel folytatott tárgyalásukat követő varsói sajtóértekezleten

A német politikus úgy értékelte: a menekülthullámot kiváltó okok kezelésének egyik módja a válság sújtotta területeken nyújtott humanitárius segítség. Ebben az összefüggésben rámutatott a Lengyelország és Németország által tavaly nyáron elindított, lengyel kezdeményezésű projektre, melynek keretében libanoni iskolákat újítanak fel.

A migrációs válság kezelésében éppen itt látjuk az egyik prioritást, jelentette ki a német kancellár.

A kancellár úgy értékelte: Lengyelország a határbiztosítás területén is nagyon sokat tesz. Az illegális migráció keletről is érint bennünket – mondta Merkel, bejelentve: a német és a lengyel belügyminiszter szorosan együttműködik ezen a téren.

A plurális társadalom, a független igazságügy és a független média szükségességét is kiemelte. Emlékeztetett a Szolidaritás független lengyel szakszervezet történelmi szerepére.

A Szolidaritás nélkül talán sem az egységes Európa, sem a hidegháború befejeződése, sem Németország egyesítése nem következett volna be jelentette ki.

Ebből az időből tudjuk mennyire fontos a plurális társadalom, a független média és az igazságügy, hiszen ez korábban nem volt, folytatta, majd hozzáfűzte: örül annak, hogy Lengyelország válaszolni kíván az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság kérdéseire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik