Nagyvilág

Az oroszoknak kellett szétcsapni Aszad és felkelői közt

Egy tankkal provokálták a felkelőket a kormányerők, előbbiek ezt állítják. Az ISIS helyett egymást kezdték lőni.

Oroszország közbeavatkozott, hogy véget vessen a szíriai hadsereg és a Törökország által támogatott felkelők összecsapásának az észak-szíriai el-Báb városának közelében – közölték a harcoló felek pénteken. A lázadók egyik tisztviselője szerint a harcok az Iszlám Állam kezén lévő el-Bábtól délnyugatra fekvő településen törtek ki csütörtökön.

A kormányhű milíciák szövetségének egy névtelenséget kérő illetékese megerősítette, hogy összecsapások voltak a felek között. “Az oroszok közbeavatkoztak a helyzet ellenőrzése érdekében” – tette hozzá. Basár el-Aszad rezsimjét Moszkva mellett Irán támogatását élvező milíciák is támogatják. Az ellenzéki fegyveres csoportok tisztviselői az incidens kiprovokálásával vádolták a kormányerőket. Egyikük szerint a rezsim csapatai egy harckocsival közelítették meg állásaikat.

A felkelők figyelmeztető lövést adtak le, hogy ne közelítsenek, de a harckocsiról visszalőttek és harcok törtek ki. Később Oroszország lépett közbe a helyzet megnyugtatása érdekében. Az egész incidens úgy tűnt, mintha egy teszt lenne.

A felkelők egyik parancsnoka szerint egy páncélos járművet sikerült elfogniuk. Oroszország egyelőre nem kommentálta az értesüléseket. Az iszlamisták ellen két külön hadművelet is zajlik Észak-Szíriában, az egyiket az Oroszország által támogatott szír kormányerők, a másikat az Ankara segítette lázadók indították.

A csütörtöki összecsapás a dzsihadisták kezén lévő el-Báb térségében ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az egyidejűleg folytatott offenzívák miatt újabb harcok lángolhatnak fel a kormány és fegyveres ellenzéke között. Ez volt az első alkalom, hogy az el-Báb ellen vonuló erők között harcok törtek ki.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik