Nagyvilág

Az orosz légierők véletlenül megöltek három török katonát Szíriában

Putyin orosz elnök csütörtökön telefonon fejezte ki sajnálatát és részvétét nyilvánította Recep Tayyip Erdogan török elnöknek amiatt, hogy Észak-Szíriában az orosz légierő “véletlenül ” török katonákat ölt meg.

Egy orosz harci repülőgép csütörtökön az Iszlám Állam állásai helyett a török hadsereg egyik épületére mért csapást az észak-szíriai el-Báb városában Putyin szerint a nem megfelelő koordináció következtében. Az incidensben 3 katona meghalt, 11 megsebesült, egyikük súlyosan. A sérülteket kórházba szállították.

A beszámoló szerint a két államfő a beszélgetés során megállapodott az Iszlám Állam elleni katonai együttműködés fokozásában.

A szíriai konfliktusban Törökország a lázadók, Oroszország a rezsim pártján áll. Ennek ellenére a közelmúltban a két fél közös erőfeszítéseket tett és a tervek szerint tesz továbbra is a helyzet politikai rendezésére.

2015. november 24-én a török légierő lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai határnál. Az eset nyomán Moszkva számos szankciót vezetett be Ankarával szemben. Erdogan tavaly júniusban levélben kért bocsánatot Putyintól a történtekért. A két ország viszonya azóta a normalizálódás útjára lépett.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik