Nagyvilág

Az Iszlám Állam terroristáját fogták el Kölnben

Őrizetbe vettek egy Szíriából visszatért orosz állampolgárt Köln térségében, akit azzal vádolnak a német hatóságok, hogy a közel-keleti államban csatlakozott az Iszlám Államhoz, közölte szerdán a német szövetségi ügyészség.

A most 19 éves, Szulejm K. néven azonosított férfi a német hatóságok szerint 2014 nyarának végén utazott Törökországon keresztül Szíriába, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz és katonai kiképzésben is részesült, majd ugyanazon év novemberében Törökországba utazott vissza.

A férfit kedden vették őrizetbe, időközben vizsgálóbíró elé vezették, aki elrendelte vizsgálati fogságba helyezését.

Ugyancsak kedden fogtak el Németországban egy szíriai férfit, akit szintén azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam tagja volt, és háborús bűncselekményt követett el. A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a 31 éves férfi Szíriában a terrorszervezet tagjaként egy ellenőrző pont parancsnoka volt, amelynél 2016 elején megpróbált átkelni egy nő a gyermekeivel, hogy elmeneküljön a dzsihadisták uralma alatt álló területről. A gyanúsított megerőszakolta a nemzetközi humanitárius jog előírásai alapján védelemre szoruló nőt, ezzel háborús bűncselekményt követett el – áll a közleményben.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes ügyészség szinte hetente indít egy-egy újabb eljárást az iszlamista terrorizmussal kapcsolatban, és vezetője a napokban a tartományi kormányokhoz fordult segítségért. Az ügyészség szerint tavaly több mint 200 eljárást indítottak az iszlamista terrorizmussal kapcsolatban, köztük 140-et a szíriai és iraki konfliktussal összefüggésben, míg 2014-ben csupán öt ilyen ügyük volt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik