Külföld

Le Pen kivezetné Franciaországot az Európai Unióból

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 02. 04. 19:58

Protekcionizmussal kampányol programjában a Nemzeti Front jelöltje.
Korábban a témában:

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front elnökjelöltje szerdán mutatta be 144 pontból álló programját, aminek része, hogy Franciaországot kivezetné az EU-ból, megadóztatná a külföldi munkaerő foglalkoztatását, és „intelligens protekcionizmussal” védené a vállalkozásokat a globalizációtól.

A Politico összefoglalójában rámutat: a Nemzeti Front álláspontjának nagy része már eddig is ismert volt, de a nyelvhasználaton némileg finomítottak, például Le Pen nem az eurozóna elhagyásáról, hanem a nemzeti fizetőeszköz helyreállításáról beszél. A halálbüntetés is kikerült, helyette az elnökjelölt tényleges életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtaná a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőit.

A tervből kiderül: Marine Le Pen elhagyná a schengeni övezetet és újratárgyalná a francia EU-tagságot, amit a tagságról szóló népszavazás követne. A cél, hogy olyan európai projekt jöjjön létre, ami tiszteletben tartja Franciaország függetlenségét, nemzeti szuverenitását és az emberek érdekeit.

Kivonná Franciaországot a NATO szövetséges műveleti parancsnoksága alól, hogy „ne rángassanak olyan háborúkba, amikhez nincs közünk”. A GDP 3 százalékára növelné a védelmi kiadásokat, új repülőgép-hordozót építtetne, 50 ezerrel növelné a hadsereg létszámát és progresszívan visszavezetné a kötelező sorkatonaságot, kezdetben 3 hónapos időtartamra.

A francia vállalkozásokat „felszabadítaná az európai kötöttségek alól”, az államot arra kötelezné, hogy helyi cégekkel szerződjenek. A külföldi befektetéseket szigorúan ellenőriznék a „Gazdasági Biztonsági Ügynökségen” keresztül. A kkv-k jelentős adó- és bürokráciacsökkentésben részesülnének.

A bevándorlást évi tízezer főre korlátozná, és megvonná a bevándorlók lehetőségét, hogy családtagjaikat magukkal hozzák. A menedékkérők a kérelmüket csak származási országukból adhatnák be.

A Nemzeti Front vezére visszavonná azt a munkaügyi reformot, ami a munkaerő elbocsátását is könnyebbé teszi, fenntartaná a heti 35 órás munkaidőt, erősítené a szociális ellátórendszert és növelné a közkórházak dolgozói létszámát.

A tervek között szerepel, hogy a középületeken folyamatosan kint kellene lennie a francia zászlónak, az uniós zászlót viszont betiltaná. Az alkotmányt is újraírná, minden területen hangsúlyozva a nemzeti elsőséget, a francia nyelv védelmét és a nemzeti irodalom oktatását az iskolákban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.