Nagyvilág

Az osztrák szélsőjobb vezetője Washingtonba utazik Trump beiktatásának „farvizén”

Leszögezte: az új elnökkel nem, de stábja tagjaival találkozni fog.

Az ausztriai elnökválasztáson alulmaradt szélsőjobboldali Szabadságpárt vezetője, Heinz-Christian Strache bejelentette: Washingtonba utazik, ahol tárgyalásokon vesz részt Donald Trump beiktatásának „farvizén”. Azt nem árulta el, kikkel találkozik, és azt sem, hogy a pénteki beiktatási rendezvényen részt vesz-e, de annyit közölt: Trumppal nem fog találkozni.

A Reuters hírügynökség szerint Strache látogatása kérdéseket vet fel arról, hogy milyen kapcsolat áll fenn az európai szélsőjobboldali pártok és Trump környezete között. A Szabadságpárt korábban már közölte, hogy a párt tisztségviselői találkoztak Trump stábjának tagjaival, köztük Michael Flynnel, aki a leendő elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

A múlt héten Marine Le Pent, a francia Nemzeti Front államfőjelöltjét is látták a New York-i Trump Towerben, de Trump egyik szóvivője azt közölte: sem a leendő elnökkel, sem stábjának tagjaival nem találkozott a francia politikus.

Az osztrák Kleine Zeitung arról írt, hogy Strache delegációjának tagja lesz Norbert Hofer is, aki a decemberi elnökválasztás megismételt második fordulóját elveszítette Alexander van der Bellennel szemben. A pártelnök pedig azt közölte: fontosnak tartja, hogy jó diplomáciai és gazdasági kapcsolat álljon fenn Ausztria és az Egyesült Államok között, tekintettel „későbbi lehetséges kormányzási felelősségére”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik