Nagyvilág

Maradnak az amerikai szankciók Oroszország ellen, míg vissza nem adják a Krímet

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet Oroszszágot vádolta a harcok kiújulásáért Kelet-Ukrajnában, és figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok nem enyhíti az Oroszországgal szemben az ukrajnai konfliktus miatt hozott szankciókat, amíg a Krímet vissza nem szolgáltatják Kijev fennhatósága alá.

Sajnálom, hogy első felszólalásom alkalmából el kell ítélnem Oroszország agresszív cselekedeteit

– mondta Haley az ENSZ New York-i székhelyén a világszervezet Biztonsági Tanácsában csütörtökön.

Tényleg jobb kapcsolatokat akarunk Oroszországgal. A kelet-ukrajnai súlyos helyzet azonban megköveteli Oroszország tetteinek világos és komoly elítélését

– tette hozzá. Az ENSZ-nagykövet leszögezte, hogy az Ukrajna miatti feszültségeknek nem lesz egyhamar végük, ahogy a Krím bekebelezése miatt Oroszország ellen hozott szankcióknak sem. Haley hangsúlyozta: az Egyesült Államok továbbra is sürgeti a félsziget orosz megszállásának végét.

A Krím Ukrajna része. A Krímmel kapcsolatos szankcióink addig maradnak érvényben, amíg Oroszország vissza nem adja a félsziget irányítását Ukrajnának

– mondta.

A cégeket is korlátozzák

Haley felszólalását a Fehér Ház magyarázkodása előzte meg arról, hogy a pénzügyminisztérium hozzájárult, hogy egyes amerikai cégek korlátozott tranzakciókat bonyolíthassanak le az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal, az FSZB-vel. Ezt széles körben úgy értelmezték, hogy megkezdődött a szankciók enyhítésének folyamata.

A pénzügyminisztérium közleménye szerint a korlátozott tranzakciók az FSZB-vel ahhoz kellenek, hogy amerikai cégek engedélyt kapjanak informatikai termékek eladására Oroszországba. A pénzügyi tárca egy magas rangú tisztviselője közölte: a Trump hivatalba lépése előtt már készülő módosító intézkedés technikai jellegű, ugyanis amerikai vállalatok nem tudtak bizonyos termékeket Oroszországban eladni az FSZB engedélye nélkül.

Az FSZB hírszerzői és más tevékenysége mellett a titkosítással bíró szoftverek és hardverek behozatalát felügyeli Oroszországban. A biztonsági szolgálat engedélye kell olyan fogyasztói termékek exportálására is, mint a mobiltelefonok vagy akár nyomtatók, ha titkosítással vannak ellátva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik