Nagyvilág

Kihallgatták a washingtoni repülőtéren a volt norvég miniszterelnököt

Meg akartak győződni arról, hogy nem lett-e terrorista attól, hogy Iránban járt.

Feltartóztatták a washingtoni Dulles repülőtéren Kjell Magne Bondevik volt norvég miniszterelnököt, miután kiszúrták az útlevelében, hogy 2014-ben Iránban járt.

Bondevik elmondta: egy terembe kísérték, ahol főleg közel-keleti és afrikai utasok várakoztak ellenőrzésre. Negyven percig várakoztatták, majd nagyjából húsz perces kihallgatásra került sor, amely során iráni útjáról kérdezték.

A volt miniszterelnök kijelentette: tökéletesen megérti, hogy óvintézkedéseket tesznek azért, hogy ne lépjenek be terroristák az Egyesült Államokba, de az azért elég nyilvánvaló, hogy ő nem terrorista, mivel diplomata útlevele van, amiben korábban viselt tisztsége is fel van tüntetve. Bondevik 2005-ig volt Norvégia miniszterelnöke, most egy nemzetközi emberi jogi szervezet elnöke, és azért ment 2014-ben Iránba, hogy egy ottani konferencián felszólaljon.

A kihallgatás során egyébként elmondták neki, hogy feltartóztatásának nincs köze a Donald Trump által elrendelt beutazási tilalomhoz. Még a párizsi és kaliforniai merényletek után, 2015-ben született rendelkezés arról, hogy az Egyesült Államok vízumkönnyítési programjában szereplő államok polgárainak is vízumot kell kérniük, ha 2011. március 11. után Iránba, Irakba, Szudánba, Szíriába, Líbiába, Szomáliába vagy Jemenbe utaztak.

Ez alól viszont mentesülnek azok, akik valamilyen nemzetközi szervezet képviseletében látogattak ezekbe az országokba. Bondevik elmondta: utazása előtt hivatala felvette a kapcsolatot az Egyesült Államok oslói nagykövetségével, ahol arról tájékoztatták, hogy nincs akadálya belépésének. A volt miniszterelnök egyébként a Donald Trumppal közös imareggelire érkezett Washingtonba. (ABC7)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik