Nagyvilág
fukusimai erőmű (Array)

Halálos erősségű sugárzást mértek a fukusimai atomerőműben

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 02. 03. 13:19

Rendkívül magas radioaktivitási szintet mértek a 2011-es földrengés és szökőár következtében megrongálódott fukusimai atomerőmű kettes reaktorán belül végzett vizsgálaton - tájékoztatta pénteken az EFE spanyol hírügynökséget az erőművet üzemeltető társaság szóvivője.
Korábban a témában:

A tokiói elektromos művek (TEPCO) szerint a rendkívüli erősségű sugárzás megnehezíti a nukleáris létesítmény leszerelésének folyamatát.

A sugárzást sievertben mérik, amely az emberi szövetek által elnyelt sugárzás mennyiségét adja meg. Évi 100 millisievert az a dózis, amelynél már a rákkockázat növekedésével számolnak a szakértők. A mostani tájékoztatás szerint a kettes reaktor tárolójában és közvetlenül a reaktormag alatt a sugárzás ereje óránként 530 sievert, amely az emberi szervezet számára halálos.

A mérést végző szakembereknek először sikerült szondát leereszteniük a kettes számú reaktorba, az általa készített képek alapján becsülték meg a sugárzás mértékét – magyarázta a szóvivő. A TEPCO szakembereinek feltételezései szerint az erőmű kettes szektorában az üzemanyag annyira felmelegedett, hogy átlyukasztotta a nyomástartó edény alját és összegyűlt a tároló alján.

Lassul a leszerelés

Azt gyanítják, hogy az így létrejött különböző hulladékok – egyfajta keveréke a megolvadt üzemanyagnak és a reaktormagot védő pajzs részeinek, amelyek a 2011-es földrengés és cunami következtében, a hűtőrendszer vízellátásának leállása után olvadtak meg részben – lehetnek a reaktor tárolójában mért rendkívüli sugárzás okai. A szakemberek azonban hozzátették, hogy a tároló alján gyanított, megolvadt üzemanyag jelenlétére vonatkozóan még nem sikerült bizonyosságot nyerniük. A reaktoron kívül nem észleltek radioaktív szivárgást.

A magas szintű sugárzás a reaktor üzemanyagrúdjainak eltávolítására vonatkozólag is nehézséget jelent. Ez a folyamat nélkülözhetetlen része a létesítmény leszerelésének, ami a becslések szerint 30-40 évig is eltarthat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.