Nagyvilág

Az ENSZ-főbiztos szerint nem lehet biztonságos övezeteket létrehozni Szíriában

Pedig Donald Trumpnak is ez a terve, de Grandi szerint az alapfeltételek hiányoznak.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint nem működne az a megoldás, hogy Szíriában biztonságos övezeteket hozzanak létre a háború elől menekülők számára. Filippo Grandi szerint ennek az alapfeltételei sincsenek meg. „Tekintetbe véve a széttöredezettséget, a szereplők számát, a terroristacsoportok jelenlétét, Szíria nem megfelelő hely ehhez a megoldáshoz” – jelentette ki.

Grandi azt mondta: nem lehet a biztonságos övezetek tervezésével időt vesztegetni, amelyeket azután amúgy sem lehet kialakítani, mert nem lesznek elég biztonságosak ahhoz, hogy az emberek visszatérhessenek. Inkább a béketeremtésre kell összpontosítani, arra, hogy minden biztonságban lehessen.

A főbiztos a libanoni államfővel is egyeztetett, aki szerint a világhatalmaknak együtt kellene működniük a szíriai rezsimmel a biztonsági övezetek létrehozásában. Grandi azt mondta: a menekültügyi főbiztosságot eddig nem keresték meg ilyen javaslattal.

A Reuters hírügynökség birtokába került egy dokumentum, amely szerint Donald Trump arra készül, hogy rendeletben utasítsa a külügyi és védelmi tárcát, hogy készítsenek tervet, ami alapján kialakítanák a biztonságos zónákat a menekültek számára Szíriában és a környező államokban. Az amerikai elnök szerint erre biztosan sor fog kerülni, és azt is mondta: Európa nagy hibát követett el azzal, hogy a menekülteket befogadta. A terv szerint a költségeket az öböl menti országoknak kellene állniuk.

Az Aszad-rezsim hétfőn jelezte: a szuverenitását sértő „veszélyes cselekedetnek” minősítene bármilyen kísérletet arra, hogy a hozzájárulása nélkül hozzanak létre ilyen övezeteket. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik