Nagyvilág
A Russian soldier inspects the damage at a field hospital that was reportedly destroyed by rebel shelling on December 5, 2016 in the Furqan neighbourhood of the government-held side of west Aleppo.
A Russian army medic was killed Monday and two others seriously injured in rebel shelling of a field hospital in Syria's Aleppo, Russia's defence ministry said, blaming Western nations who support rebel fighters. / AFP PHOTO / GEORGE OURFALIAN

“Vezetsz mérföldeken át, és mást sem látsz, mint lerombolt polgári házakat, iskolákat és kórházakat”

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 02. 01. 21:48

Az általa vártnál "jóval nagyobb" a háborús pusztítás mértéke Aleppóban - fejezte ki megdöbbenését az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát vezető Filippo Grandi a szíriai városban tett szerdai látogatása után.  

A menekültügyi főbiztos szerint döbbenetes a pusztítás mértéke és az, hogy mi minden semmisült meg Aleppóban.

Vezetsz mérföldeken át, és mást sem látsz, mint lerombolt polgári házakat, iskolákat és kórházakat

– mondta Grandi, aki Donald Trump amerikai elnök bevándorlást szigorító rendeletét is bírálta. Hogyan utasíthatja el Trump a szíriai menekülteket, nem véve fontolóra azt, hogy védelmet nyújtson nekik? – kérdezte a menekültügyi főbiztos.

A világszervezet Menekültügyi Főbiztossága az első ENSZ-szerv, amelyet a damaszkuszi rezsim beengedett a városba, mióta a kormányerők decemberben visszafoglalták a keleti városrészeket a lázadóktól.

Trump múlt pénteken írta alá – egy másik rendelettel együtt – azt a rendeletet, amely az Egyesült Államokba történő beutazások szigorításáról rendelkezik. A rendelkezés értelmében hét, muzulmán többségű ország – Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen – állampolgárainak beutazását azonnali hatállyal 90 napra felfüggesztik, Szíriából meghatározatlan ideig nem fogadnak menekülteket, illetve 120 napra felfüggesztik a teljes amerikai menekültbefogadási programot. A 120 nap eltelte után elsőbbséget élvez majd a vallásuk miatt üldözött kisebbségek, elsősorban a közel-keleti keresztények befogadása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.