Nagyvilág

Az ENSZ BT előtt az ukrán-orosz háború fellángolása

Mindenki a másikra mutogat, miközben egy Avgyijivka nevű városért hullanak a katonák és civilek.

Petro Porosenko ukrán elnök utasította kedden Kosztyantin Jelisejevet, az elnöki hivatal helyettes vezetőjét, hogy haladéktalanul kezdeményezze az ENSZ Biztonsági Tanácsánál (BT) a Donyec-medencei konfliktus kiéleződésének megvitatását.

Olof Skoog, a nem állandó BT-tag Svédország januárban elnöklő ENSZ-nagykövete megerősítette, hogy a tanács Kijev kérését jóváhagyva még aznap zárt ülésen vitatja meg a kialakult helyzetet. Porosenko a Donyecktől néhány kilométerre fekvő, ukrán ellenőrzés alatti Avgyijivka település ellen harmadik napja tartó heves szakadár támadások miatt sürgette a BT összehívását.

Jelen helyzetben, amikor orosz fegyveresek hosszú idő eltelte után ismét Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehéztüzérségi fegyverekkel lövik a civil lakosságot és az ukrán katonák állásait, annak, aki a nyelvére veszi az Oroszországgal szembeni szankciók eltörlését, mi kell még ahhoz, hogy az agresszort felelősségre vonják?

– tette fel a kérdést az elnök. Szerinte Kijev minden nemzetközi fórumot igénybe vett a fegyvernyugvás eléréséért, beleértve az ukrajnai válságot megfigyelő EBESZ felhívását a helyzet megvitatására és a minszki összekötő csoport tanácskozásának kezdeményezését. Kijev tájékoztatta a konfliktus súlyosbodásáról az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és a NATO-t is.

Avgyijivkában a helyzet változatlanul rossz

Az ukrán ellenőrzésű Avgyijivkában keddre a harmadnapja tartó tűztámadások miatt megszakadt az áramellátás, nincs ivóvíz, sem fűtés, ezért szükségállapotot hirdettek, valamint felkészült a katasztrófavédelem a lakosság evakulására.

Kijevi jelentések szerint a harcok vasárnap hajnalban újultak ki a településnél. A Moszkva által támogatott szakadárok tüzérségi támogatás mellett rohamot indítottak, hogy kiszorítsák az ukrán katonákat az ottani állásaikból, de utóbbiak visszaverték őket.

Az oroszok természetesen ártatlan első bálozók

Moszkva szerint viszont az ukrán erők támadtak először, ezért kényszerültek a szakadárok ellentámadásra. A harcokban mindkét fél komoly veszteségeket szenvedett, a szemben álló felek egyaránt arról számoltak be, hogy polgári épületeket és létfenntartó létesítményeket rongáltak meg a becsapódó tüzérségi lövedékek. Oroszország felszólította kedden a kijevi vezetést, hogy azonnal vessen véget a fegyveres provokációnak – közölte a moszkvai külügyminisztérium.

Felszólítjuk az ukrán vezetést, hogy azonnal hagyjon fel a fegyveres provokációval a Donyec-medencében, tartsa be az érvényben lévő fegyverszüneti egyezményeket, és végre lásson hozzá a minszki megállapodások rendelkezéseinek, köztük a fennálló problémák politikai vetületeit érintő rendelkezéseknek a felelősségteljes végrehajtásához.

A tárca szerint Moszkva arra számít, hogy Ukrajna partnerei rábírják majd Kijevet, hagyjon fel azokkal a próbálkozásaival, hogy katonai revánsot vegyen a Donyec-medencéért, és papírkosárba dobja a minszki megállapodásokat. A kialakult feszültség gyors enyhítéséért pedig operatív lépéseket várnak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziójától.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik