Nagyvilág

Az oroszok tovább háborúznak, miközben Putyin idelátogat

Egymást lövik az ukránok és az orosz szakadárok Donyeck megyében, mindenki a másikat okolja a bukott tűzszünetért.

Az ukrán hadsereg 10 katonája életét vesztette, 15-en pedig megsérültek, amikor megpróbálták megrohamozni az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) állásait Jaszinuvatánál – jelentette a DAN donyecki hírügynökség a donyecki szakadár hadműveleti parancsnokságra hivatkozva. Kijev szerint viszont az ukrán fegyveres erőknek öt halottjuk és kilenc sebesültjük volt egy nap alatt.

A szakadárok szerint tüzérségi előkészítés után az ukrán erők két szakasza aknavetők és két harckocsi támogatásával indítottak támadást a donyecki csapatok szárnyai ellen. A szakadárok hozzáfűzték, hogy az ukrán hadsereg kezdeti ágyúzása Donyeck és Makejevka térségében elterelő hadművelet volt.

Eduard Baszurin, a DNR hadműveleti parancsnokságának szóvivője szerint az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 25 tagja halt meg és több mint 40-en kaptak sebesülést a harcokban.

Kijev szerint a szakadárok vasárnap indítottak rohamot az ukrán állások ellen Avgyijivka ipari övezetében. A hajnali órákban indult offenzíva során a támadók előbb órákon át aknavetőkkel és kézi fegyverekkel lőttek, majd rohammal próbálták meg elfoglalni az ukrán katonák állásait.

Az Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport Minszkben folytatott tárgyalásai után 2016. december 24-től újabb tűzszünet lépett életbe a Donyec-medencében. A konfliktus szereplői – az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok – azóta ismételten egymást okolták a fegyvernyugvás megsértésével.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik