Nagyvilág

Trump február 15-én fogadja az izraeli kormányfőt

Alapvető változás jöhet az izraeli-amerikai kapcsolatokban.

Donald Trump amerikai elnök február 15-én fogadja Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt a Fehér Házban – közölte hétfőn Sean Spicer elnöki szóvivő Washingtonban.

Izrael és az Egyesült Államok is a közös kapcsolatok újraértékelését várja a találkozótól.

Netanjahu a tavaly januárban életbe lépett iráni atomalku egyik legélesebb bírálójának számít. Trump is ellenzi az egyezményt, amelynek újratárgyalását helyezte kilátásba.

Az új amerikai elnök újra kinyilvánította azt a szándékát is, hogy kész elismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosának, annak ellenére, hogy a korábbi elnökök az Egyesült Államok nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezését sosem valósították meg.

A nemzetközi közösség nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, ezért a legtöbb nagykövetség Tel-Avivban található. Jeruzsálem keleti, főleg arabok lakta részét az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el Izrael. Izrael ahhoz ragaszkodik, hogy az egységes és oszthatatlan Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként kell elismerni, a palesztinok viszont abból nem engednek, hogy Kelet-Jeruzsálem a majdani palesztin állam központja legyen. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik