Nagyvilág

Keményen bírálta Izraelt az amerikai külügyminiszter

John Kerry szerint a barátság kölcsönös tiszteleten alapul, és nem asszisztálnak ahhoz a politikához, amely feszültséget szít a Közel-Keleten.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok nem vétózta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a határozatot, amely eltiltja Izraelt attól, hogy a megszállt palesztin területeken telepeket építsen. John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán azt mondta: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök politikája a közel-keleti békét fenyegeti, és figyelmeztetett, hogy a barátság kölcsönös tiszteleten alapul.

Sajnos némelyek úgy látják, hogy az Egyesült Államokkal való barátság azt jelenti, hogy el kell fogadnunk bármilyen politikát, figyelmen kívül hagyva az érdekeinket, álláspontunkat, szavainkat és elveinket, azután is, hogy számos alkalommal jeleztük, hogy ennek a politikának változnia kell

– mondta Kerry, hozzátéve, hogy a barátságnak az is része, hogy kimondják az igazságot. Az amerikai külügyminiszter arra reagált, hogy Netanjahu korábban azt mondta: a barátok nem állítják egymást a Biztonsági Tanács elé, és azt is jelezte, hogy várja az új amerikai kormányzattal való együttműködést.

Kerry ezúttal rámutatott: bár Netanjahu nyilvánosan támogatja a kétállami megoldást, az általa vezetett kormánykoalíció programjának elemei a legszélsőségesebbek Izrael történelmében. Kijelentette: Izrael egy államként lehet zsidó állam vagy demokratikus állam, de a kettő együtt nem, ha ezen az úton halad, soha nem békélhet meg az arab világgal.

A külügyminiszter azt mondta: az Egyesült Államok szándéka a kétállami megoldás, és nem vétózhattak meg egy olyan határozatot, amely elítélte az erőszak szítását.

Nem védhetjük jó lelkiismerettel a telepes mozgalom legszélsőségesebb elemeit, amelyek épp a kétállami megoldás lerombolására irányulnak. Nem hunyhatunk szemet jó lelkiismerettel a palesztinok cselekedetei felett sem, amelyek a gyűlöletet és erőszakot tüzelik. Az Egyesült Államoknak nem áll érdekében, hogy bármelyik oldalt egy egyeduralkodó állam létrehozásában segítse, és ha nem is tudjuk ebben megakadályozni őket, ne számítsanak arra, hogy melléjük állunk.

(Politico)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik