Nagyvilág

Használt tamponokat küldenek a nők Texas kormányzójának

Hatalmas felháborodást váltott ki a nők körében Greg Abbott, texasi kormányzó abortusszal kapcsolatos törvénytervezete. Ha életbe lép, a jogszabály arra kötelezi majd az abortuszon, vagy vetélésen átesett nőket, hogy temettessék, vagy hamvasztassák el a magzati szöveteket. A jogszabály a kritikusai szerint nem csak megszégyeníti a nőket, de a temetések és a hamvasztások magas költségei miatt büntetésként is felfogható.

A jogszabályban nincs szó időkorlátról, vagyis ugyanúgy vonatkozik egy a hatodik, mint egy tizenkilencedik hónapban megszakadt terhességekre. Ezért tett közzé felhívást a Facebookon még decemberben egy Ele Chupik nevű nő, aki egy texasi abortuszklinikán dolgozik.

Azt írta, mivel a menstruációs vérben minden esetben nagyjából húsz megtermékenyítetlen petesejt van, nem tudja, el kell-e temettetnie a használt tamponjait, úgyhogy inkább elküldi mindet a kormányzónak, döntsön ő a kérdésről. Chupik a többi nőt is ugyanerre buzdította. Azóta tizenheten csatlakoztak a felhívásához, és küldik el rendszeresen használt tamponjaikat és betéteiket Abbot irodájába.

Hasonló törvényt akart korábban bevezetni Donald Trump alelnöke, Mike Pence is Indianában, de egy szövetségi bíró ellehetetlenítette a jogszabály hatályba lépését. Minden valószínűség szerint ez fog történni Texasban is. Az austini székhelyű szövetségi bíró, Sam Sparks már kétszer megakadályozta a törvény hatályba lépését.

(via New York Daily News, Cosmopolitan)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik