Nagyvilág

Szuperkínos információkat szivárogtatnak Trumpról

Alig pár napja tette le az elnöki esküt Donald Trump, máris teli van a sajtó a Fehér Ház belső ügyeiről szóló cikkekkel.  És ez leginkább az amerikai elnök mellett dolgozó embereknek köszönhető, akik nem restek kiadni a főnöküket rossz színben feltüntető kínos sztorikat. Az újságírók, akiket Trump sikeresen felbőszített médiaellenes kirohanásaival, persze kaján örömmel osztják meg azokat az olvasóikkal. És ez még csak a kezdet lesz.

Donald Trump azt hitte, beiktatása után sokkal jobb fényben fogja feltüntetni őt az amerikai sajtó, a média kedvezőbben fog beszámolni róla, de most úgy érzi, hogy a róla szóló tudósítások csak rosszabbak lettek  – jelentette az AP amerikai hírügynökség, két, Trumphoz közel álló emberre hivatkozva. Egy, az elnökkel beszélő viszonyban lévő ember pedig közölte az AP-vel: a rossz sajtóbeszámolók miatt Trump úgy érezte, nem tudta olyan „jól érezni magát” a Fehér Házban, mint ahogy szerinte azt megérdemelte volna.

Trump a beiktatási ünnepségen megjelent emberek számával kapcsolatos beszámolók miatt kezdte kifejezetten rossz hangulatban első hétvégéjét a Fehér Házban, de ez még csak a kezdet volt. Most már leginkább az olyan cikkek miatt főhet a feje, mint a már idézett keddi AP anyag, egy hétfőn megjelent Washington Post cikk vagy egy vasárnapi New York Times írás, amelyek mind első elnöki napjaiba engedtek bepillantást.

És amikben a leglényegesebb közös elem, hogy mind több, névtelenül nyilatkozó kormányzati és Fehér Ház-i tisztségviselő, valamint Trump közvetlen közelében dolgozó, hozzá közel álló ember beszámolóit osztotta meg a közvéleménnyel.

Ez már nem információszivárgás, hanem csőtörés

Ahogy azt a TalkingPointsMemo alapító-főszerkesztője, Josh Marshall olyan jól megjegyezte, még soha nem fordult elő, hogy egy frissen beiktatott elnök belső köreiből ilyen nagy mennyiségű információ szivárogjon ki a sajtóba már az első napokban. Főleg olyan információk, amik ennyire sértik az elnök tekintélyét, aki a beszámolók alapján egy

gyerekesen sértődött, bizonytalan, kicsinyes alaknak tűnik,

akinek legnagyobb gondja, hogy mit mond a sajtó arról, mennyien voltak a beiktatási ünnepségén. Ami ahhoz képest, hogy ő jelenleg a világ egyik leghatalmasabb embere, lényegtelen problémának kéne, hogy legyen.

A Times „több hozzá közel álló emberre” hivatkozva írta, hogy Trump már a beiktatás napján „egyre dühösebb volt” azokat a Twitter-üzeneteket olvasva, amik kiemelték, nem volt annyi néző a beiktatásán, mint amennyi Barack Obama 2009-es beiktatásán. És a „sértődöttség érzése” másnap reggelre csak erősödött benne. Valamint megírták, több magas rangú tanácsadója próbálta sikertelenül rávenni arra, hogy ne ezzel, hanem inkább elnöki feladataival foglalkozzon, és tanácsaik ellenére döntött úgy, hogy ellentámadásba megy a sajtó ellen.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Ugyanezt a belső csatározást írta le a Post is, „közel féltucatnyi Fehér Ház-i tisztségviselőre, valamint Trump-tanácsadókra és az elnök bizalmasaira” hivatkozva, akik közül „néhányan névtelenséget kérve nyilatkoztak, hogy magánbeszélgetésekről és személyes pillanatokról számolhassanak be”. A cikk szerint „Trump sértődött, sőt kifejezetten dühös volt”, amiért a sajtó „nem adta vissza teljesítményének nagyszerűségét”. Emellett „a hatalomátvételhez közel álló két emberre” hivatkozva hosszan írtak Jared Kushner (Trump veje), és a Trump leghűségesebb kampányemberei, köztük Kellyanne Conway közötti ellentétekről, akiről egy újabb informátor megsúgta a Postnak, hogy Secret Service ügynököket rendeltek ki mellé.

Közben a Politico is kapott füleseket kínos részletekről. „Egy ember, aki rendszeresen beszél Trumppal” a lapnak elmondta: az elnök

hamar elunja magát, és szeret tévét nézni,

és ezt Trump munkatársainak „fontos lenne minimalizálni”. A lap forrása szerint a Trumphoz közel álló emberek nem szeretnek neki nemet mondani, pedig azt meg kellene tenniük és azt tanácsolta, azt ne nyíltan, hanem négyszemközt tegyék, mert az elnök soha nem fogja elismerni mindenki előtt, hogy tévedett.

Az AP egy, az „elnök gondolkodását ismerő emberre” hivatkozva szintén arról számolt be, hogy Trump „egyre dühösebb lett” a beiktatás másnapján zajlott Nők Menete felvonulással foglalkozó sajtóbeszámolók miatt. Az elnök különösen mérges volt a CNN-re, ami szerinte „kárörvendően” rakta a tüntetők menetéről készült felvételeket a beiktatásán megjelent kisebb tömegről készült fotók mellé – mondta el a hírügynökségnek ugyanaz az ember, aki az AP közlése szerint egyike volt annak a több Fehér Ház-i dolgozónak és Trump-munkatársnak, akik névtelenséget kérve nyilatkoztak, mert nem volt engedélyük arra, hogy nyilvánosan beszéljenek magánbeszélgetésekről.  Egy, Trumppal beszélő ember pedig elmondta az AP-nek, hogy az elnök körül lévő emberek igyekeznek elérni, hogy

Trump kevesebbet legyen televízió közelében.

Ez még csak a kezdet

Ezeket a beszámolókat látva Trump feltehetően lassan ráébredt arra a tényre, hogy már nem csak simán egy magánember, hanem az Egyesült Államok elnökeként közfeladatot ellátó hivatalnok, akinek minden egyes megnyilvánulását nagyítóval fogja figyelni a sajtó.

Az a sajtó, aminek munkatársai nagy örömmel és lelkesen fognak megszellőztetni mindent róla és kormánya munkájáról, miután sikeresen magára uszította őket újságíró-ellenes kirohanásaival.

És sok-sok olyan emberre számíthatnak, akik ilyen-olyan okokból egymás után fognak információkat szivárogtatni számukra. Mondjuk például az EPA környezetvédelmi hatóság sértődött munkatársai, akiknek nem tetszik, hogy Trump egész pályás letámadást indított ellenük. 

(De elég csak megnézni, hogyan számolt be az amerikai sajtó még Trump bejelentése előtt arról, hogy megkezdi a mexikói határra tervezett fal építését. Mind névtelen kormányzati  és Fehér Ház-i forrásokra támaszkodott.)

Lehet, hogy Trump a média ellen intézett támadásaival sikeresen fellelkesítette saját támogatóit és rajongóit, de megválasztásával egyben segített is a bevételkiesésektől és az olvasók lemorzsolódásától szenvedő újságoknak.

A New York Timesnál például négyszeresére nőtt az új digitális és nyomtatott előfizetések száma, és az elnökválasztás utáni napokban rekord látogatottságot mértek a lap oldalán, míg a Wall Street Journalnál 300 százalékkal nőtt az új előfizetők száma.

És jelentősen nőtt az olyan nonprofit médiacégeknek adott adományok nagysága is, mint a ProPublica vagy a KCRW kaliforniai közrádió – írta az AdAge. A több pénz pedig több lehetőséget jelent a Trump-ellenes cikkek készítésére.

Az Egyesült Államoknak már volt egy elnöke, aki annyira nyíltan ellenséges volt a sajtóval, mint Trump: Richard Nixon. És mindenki tudja, hogy elnöksége milyen véget ért. Trump jobban tenné, ha sokszor emlékeztetné magát Nixon sorsásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik