Nagyvilág

Pénteken szembenéz egymással May és Trump

A látogatást a brit sajtó értesülései szerint eredetileg februárra tervezték, de Steve Bannon, Trump stratégiai főtanácsadója javasolta az ennél korábbi találkozót.

Theresa May utazása előtt néhány nappal, a Financial Times című londoni üzleti napilapnak nyilatkozva alig burkoltan utalt arra, hogy washingtoni látogatásán óva inti majd az amerikai elnököt az európai egység meggyengítésére tett kíséreltektől.

A brit kormányfő kijelentette, tekintettel a fenyegetésekre, amelyekkel Európa jelenleg szembesül, nem most van itt az ideje az együttműködés gyengítésének.

Mint fogalmazott, amikor Nagy-Britannia úgy döntött, hogy kilép az EU-ból, az a döntés nem az Európai Unió szétbomlasztásáról szólt.

Bízom abban, hogy az Egyesült Államok felismeri, milyen fontos az európai együttműködés a kollektív védelem és a közös biztonság szempontjából

– mondta a Financial Times legutóbbi hétvégi kiadásában megjelent interjúban a brit miniszterelnök.

A Financial Times idézte Anthony Gardnert, az Egyesült Államok távozó EU-nagykövetét is, aki elmondta, Trump stábjának magas rangú illetékesei azt kérdezgetik EU-tisztségviselőktől, hogy Nagy-Britannia után melyik ország távozik legközelebb az unióból.

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP / Getty
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP / Getty

Trump az elnökválasztási kampány idején helyeselte Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, és szoros kapcsolatokat ápol Nigel Farage-zsal, a legnagyobb EU-ellenes brit politikai erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) volt vezetőjével, aki részt is vett Trump kampányában.

Nem sokkal novemberi megválasztása után Trump komoly diplomáciai megütközést keltett azzal a nyilvános felvetésével, hogy Farage lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete. A Twitteren közzétett javaslatot a Downing Street azonnal és igen indulatos nyilatkozatban utasította vissza.

Theresa May a BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy ő már korábban is nyilvánosan elfogadhatatlannak minősítette az amerikai elnök egyes megnyilvánulásait, és ezután sem fél majd megmondani Trumpnak, ha valamint elfogadhatatlannak talál.

Erre éppen a két ország különleges kapcsolatrendszere ad lehetőséget

– tette hozzá.

A Downing Street szóvivője a brit kormányfő utazása előtti tájékoztatóján szintén kiemelte, hogy London erőteljes és szoros kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, és éppen ez teszi lehetővé az őszinte véleménycserét, és azt, hogy ha valamivel nem értünk egyet, annak világosan hangot is adjunk.

A brit kormány azonban az elmúlt hetekben több diplomáciai kezdeményezést tett a kapcsolatok javítására. Brit sajtóértesülések szerint Trump még az idén állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonban utazhat. Ennek terveit Theresa May a minapi BBC-interjúban megerősítette, de hangsúlyozta, hogy a kormánynak és az udvarnak erről még egyeztetnie kell. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik