Nagyvilág

Fontos részletek derültek ki a meggyilkolt izlandi lány utolsó éjszakájáról

A két grönlandi gyanúsított egyike egész éjjel hívogatta telefonon az egyik izlandi barátját. Akkor is, amikor a január 14-én hajnalban eltűnt, 20 éves Birna Brjánsdóttir mellett ült egy bérelt autóban, és feltehetően akkor is, amikor lány holttestét kidobták egy világítótorony mellett. A hívások szálán elindulva, sok részlet derül ki arról a néhány óráról, ami a lány halálához vezetett.

Mint korábban írtuk, Birna jaunuár 14-én, szombaton reggel öt után tűnt el az utcáról Reykjavík belvárosában, miután az éjszakát a barátaival egy bárban töltötte. A világ egyik legbiztonságosabb országának számító Izland teljesen felbolydult a hírre, a hivatásos mentőcsapatok mellett önkéntesek százai keresték az eltűnt lányt. Nyolc nap múlva, vasárnap délután azonban csak a holttestét találták meg a selvogsviti világítótorony mellett.

A selvogsviti világítótorony (fotó: Flickr)
A selvogsviti világítótorony (fotó: Flickr)

Már a keresés másnapján egy bérautóra fókuszált a nyomozás, mert a biztonsági kamerák felvételei szerint, el kellett haladnia Birna útvonalán, a lány eltűnésének idején. Kiderült, hogy a kocsit két grönlandi matróz kölcsönözte ki, akik egy épp Izlandon horgonyzó halászhajón szolgáltak. Szerdán mindkettejüket őrizetbe vették. Bár a rendőrség már akkor bejelentette, hogy az autó átvizsgálása közben erőszakos bűncselekményre utaló nyomokat találtak, a legtöbben nem adták fel a reményt egészen addig, amíg elő nem került Birna holtteste.

Azóta izlandi lapok nyilvánosságra hozták az immár gyilkossággal gyanúsított matrózok személyazonosságát. Thomas Moller Olsen, és Nikolaj Olsen egyaránt a húszas éveikben járó tősgyökeres grönlandiak.

María Káradóttir, aki egy Reykjavík belvárosában működő angol pubban dolgozik, jól ismeri Nikolajt, aki mindig betért a kocsmába, ha Izlandon állomásozott a hajója. A pincérnő szerint a férfi mindig kedves, és udvarias volt, és soha sem itta le magát annyira, amennyire a halászok és a matrózok általában szokták.

Az utolsó kép Birna Brjánsdóttiről (fotó: Youtube)
Az utolsó kép Birna Brjánsdóttiről (fotó: Youtube)

Január 13-án, pénteken, valamivel éjfél előtt érkezett kocsmába. Teljesen józannak tűnt, a pultosokkal és néhány ismerős vendéggel beszélgetett. Játszott egyet a bár szerencsekerekén, mázlija volt, nyolc nagy korsó sört nyert. Rövideket is rendelt melléjük. Sokkal jobban berúgott a szokásosnál.

María akkor látta életében először Thomas Moller Olsent, amikor a férfi hajnali három körül belépett a pubba, és leült Nikolaj mellé. Moller józannak tűnt de a barátja addigra már alaposan elázott. Moller megivott egy sört és egy rövidet, de aztán menniük kellett, mert Nikolaj elaludt az asztalnál, ezért megkérték, hogy távozzon.

Négy előtt öt perccel Nikolaj a kocsma előtt üldögélt a járdán, és elkezdte telefonon hívogatni Maríát. A nő azonban nem vette fel, mert tudta, hogy a férfi nagyon részeg. Nikolaj még ötször próbálta felhívni a nőt addig a pillanatig, amikor a rendőrök szerint Birna Brjánsdóttir beszállt a matrózok autójába. Ez 5.25-kor történhetett.

Moller Thomas Olsen és Nikolaj Olsen
Moller Thomas Olsen és Nikolaj Olsen (Fotó: Facebook)

Huszonöt perccel később Birna telefonja bejelentkezett egy hafnarfjörðuri átjátszóra, nem messze attól a helytől, ahol a két férfi hajója, a Polar Nanoq horgonyzott. A lány telefonja ez után már nem adott semmilyen jelet, valószínűleg kikapcsolták.

Percekkel később, 5.53-kor az autó feltűnt egy közeli golfpálya biztonsági kamerájának képén. A sofőr, valószínűleg Moller gyanúsan viselkedett. Aztán 6.10-kor a kocsi felbukkant a kikötőben, a Polar Nanoq közelében. Nikolaj kiszállt, majd egy ideig még beszélgettek Mollerrel, aki hét órakor egyedül hajtott el, míg Nikolaj felment a hajóra. Moller 11.30-kor tért vissza a hajóra, ami este kifutott a kikötőből.

A Polar Nanoq (fotó: ShipSpotting.com)
A Polar Nanoq (fotó: ShipSpotting.com)

Nikolaj közben végig próbálta utolérni Maríát. Hívta 6.03-kor, majd egy perccel később még egyszer, aztán 6.44-kor, és végül 11.55-kor, röviddel az után, hogy Moller visszatért.

María azt mondja, aznap délután egy netes csevegőprogramon keresztül kérdezte meg a férfit, hogy minden rendben van-e, hogy olyan sokszor kereste. Nikolaj azt válaszolta jól van, és elnézést kért, amiért részegen furán viselkedett.

Napokkal később, amikor egész Izland Birna eltűnésével foglalkozott, és egy online újság először írta le, hogy a Polar Nanoq nevű hajónak köze lehet az ügyhöz, María ráírt Nikolajra. A férfi megint csak annyit válaszolt, hogy minden a legnagyobb rendben. Másnap, azaz szerdán őt, és Thomas Moller Olsent is letartóztatták, amikor a hajójuk visszatért Izlandra. Moller kabinjában nagy mennyiségű kábítószert találtak a nyomozók, és a hajóról előkerült Birna személyi igazolványa is.

A rendőrség még nem zárta le a nyomozást, a legfontosabb dolguk most az, hogy megtalálják a gyilkos fegyvert.

(via: IcelandMag)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik