Nagyvilág

Veronai tragédia – Csattanást hallott, majd kigyulladt a busz

Azt hallotta, hogy volt valami csattanás a buszon, és a következő pillanatban felcsaptak a lángok a busz belsejében elől – nyilatkozta az egyik diák apja. A fiú az ablak mellett ült baloldalon, és ez volt a szerencséje: a jobboldali ablaknál ülők ugyanis odaszorultak a híd pillérjéhez. Arra ugyanis esélytelen volt elhagyni a buszt.

Ami még szerencséje volt, hogy nagyon szereti a cipőjét, és nem vette le. A legtöbben az utazáshoz levették a cipőt, ezért sokan  mezítláb ugrottak ki az ablakon, és mezítláb álltak ott az út közepén, éjszaka. De ő így cipőben tudott kiugrani − mondta a férfi az Indexnek.

A fiú beszélt arról is szülőjének, hogy ahogy kiugrottak, azonnal álltak meg az autók, kamionok, szálltak ki az emberek segíteni. A gyerekeket, akik kijutottak a buszból tolták félre, hátra, hogy tudjanak segíteni a bennrekedteknek. De ők is azonnal arrébb álltak, hogy minél többen tudjanak kiugrani. A szülők elmondták, hogy furcsa módon ép maradt fiú kamerája, „az egész hátizsákja leégett körülötte, a kamera sértetlenül kiesett belőle” – mondták.

A fiú osztályából egyébként hárman vettek részt az utazáson, mindhárman szerencsésen ki tudtak ugrani a kigyulladt buszból, nekik nem esett bajuk. Egyikőjükön volt egy kis égési sérülés, de minimális. A gólyákat előre ültették. És ő is gólya. De ő és két barátja mégis hátramentek. Elől főleg lányok ültek. Nekik nagyon kevés esélyük volt.

A kérdésre, hogy ők mikor jöttek ki Veronába, azt mondták, őket reggel ébresztették a baleset hírével. Nyolc óra alatt értek ki, de tudták, hogy fiuk épségben van, kaptak tőle SMS-t egy idegen számról, hogy ezen hívják fel.

Ahogy arról beszámoltunk, a tragédia péntek éjjel történt, Verona közelében szenvedett balesetet gy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja.

A baleset súlyos sérültjeit vasárnap hazahozták, este 6 órakor repülővel, majd helikopterrel kórházba érkezett első két sérült egy 50-60 év körüli pár. A Honvédkórház vezetője velük kapcsolatban megerősítette, hogy másod- és harmadfokú égéseket szenvedtek, esetükben a következő napokban dől el, hogy gyógyulásukhoz szükség lesz-e műtétekre. A harmadik sérült is megérkezett néhány órával később Olaszországból, őt mentőautóval vitték be.

Hogy kivédjék a poszttraumás stresszt, a túlélők hosszú pszichológiai utókezelést kapnak.

Közben hétfő reggel, a nemzeti gyásznapon felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót az Országház előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik