Nagyvilág

Fehér Ház: Trump Theresa Mayt fogadja elsőként

Theresa May brit kormányfő lesz az első külföldi állami vezető, akit Donald Trump amerikai elnök fogadni fog – jelentette be Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője.

Nem derült ki világosan, de a két politikus csütörtökön vagy pénteken találkozik majd Washingtonban.

A látogatást a brit sajtó korábbi értesülései szerint eredetileg februárra tervezték, de a szombati brit médiabeszámolók szerint Steve Bannon, Trump stratégiai főtanácsadója javasolta az ennél korábbi találkozót.

A szóvivő azt is közölte, hogy Trump január 31-én találkozik majd Enrico Pena Nieto mexikói elnökkel, akivel kereskedelmi, bevándorlási és biztonsági kérdésekről egyeztetnek. Az amerikai elnök a választási kampányban azt ígérte: falat emel az amerikai-mexikói határ teljes hosszában, és újratárgyalja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), melynek Mexikó is részese. Emellett büntetővámmal fenyegette meg az autóikat Mexikóban gyártó autógyárakat, s az illegális, mexikói bevándorlók kitoloncolását ígérte.

Pena Nieto szombaton telefonon beszélt az amerikai elnökkel, s mint a mexikói elnöki hivatal közölte: “nyitott párbeszédet” ajánlott az új amerikai kormányzatnak, amely mindkét országnak hasznára válik, s tiszteletben tartja mindkét ország szuverenitását.

Hazugsággal vádolja a sajtót – megint

Trump szerint a média azt hazudta, hogy a valóságosnál sokkal kevesebben vettek részt pénteki beiktatásán Washington központjában.

A CIA központjába látogató elnök úgy vélte, hogy legalább 1-1,5 millió ember követte figyelemmel a helyszínen a pénteki beiktatást.

Őszintén szólva, azt hiszem, másfél millióan is lehettek, a tömeg elért a Washington emlékműig. De láttam, hogy a tévében az üres gyepet mutatják, és 250 ezer emberről beszélnek. Ez hazugság

– húzta alá Trump, hozzátéve: a hírcsatornák “nagy árat fognak fizetni becstelenségükért”.

Az új amerikai elnök pénteki beiktatásáról készült légi felvételeken az volt látható, hogy a tömeg egyértelműen nem ért el a Capitoliumtól a Washington emlékműig, és láthatóan jóval kevesebben voltak másfél milliónál. A felvételek alapján sokkal kevesebben voltak kíváncsiak Trump beiktatására, mint Barack Obama 2009-es és 2013-as eskütételére.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik