Nagyvilág

Sok százezren tüntetnek Washingtonban Trump beiktatásának másnapján

A résztvevők száma felülmúlta a várakozásokat. A tiltakozók a gyűlölködés ellen emelik fel szavukat.

Több százezer résztvevővel kezdődött meg szombaton Washingtonban a Nők Menete elnevezésű tüntetés, amelyen Donald Trump korábbi megnyilvánulásai ellen tiltakoznak, egyebek mellett a nőkre, az abortuszra, az egészségügyre, a szexuális kisebbségekre, a sokszínűségre vagy épp a klímaváltozásra vonatkozóan.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

America Ferrera színésznő az összegyűltek előtt azt mondta: a nemzet erkölcsi alapjaiért vonulnak fel, amelyek ellen az új elnök háborút hirdetett.

A méltóságunkat, a személyiségünket, a jogainkat érte támadás, a gyűlölet és megosztás programja jutott hatalomra tegnap. De az elnök nem egyenlő Amerikával. Amerika mi vagyunk, és mi is maradunk

– mondta.

A tüntetésre annyian érkeztek, hogy a szervezők lemondták a Fehér Házhoz meghirdetett menetet. Akkor döntöttek így, amikor a becsült létszám elérte a 150 ezret.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Nemcsak Washingtonban, hanem más amerikai nagyvárosokban, sőt világszerte tartottak hasonló megmozdulásokat szombaton. Egy egyetemi tanár, aki a columbiai megmozduláson vett részt, azt mondta: „nem hiszem, hogy választhattunk volna felelőtlenebb, nőgyűlölőbb és veszélyesebb elnököt”.

A hatóságok szerint Washingtonban több mint félmillióan gyűlhettek össze, kétszer többen a vártnál. Sok férfi is van közöttük.

Egyes közlések szerint többen lehetnek, mint ahányan Trump beiktatására érkeztek.

Számos résztvevő viselt cicafüleket, utalva arra, hogy kiszivárgott egy hangfelvétel a kampányban, amelyen Trump arról beszélt, hogy híres emberként feljogosítva érzi magát, hogy nőket molesztáljon, akár a nemi szervüket is megragadja (az angolban a pussy szó cicát és puncit is jelent). Ashley Judd színésznő a cicafülekre mutatva azt mondta: nem arra vannak, hogy fogdossák.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

A washingtoni felvonuláson Cher is részt vett, aki azt mondta: Trump hatalomra kerülése mindennél jobban megfélemlítette az embereket.

Az Utah állambeli Park Cityben Charlize Theron vezette a felvonulókat, azt skandálva, hogy „a szeretet, és nem a gyűlölet teszi Amerikát naggyá”. New Yorkban pedig Helen Mirren, Cynthia Nixon és Whoopi Goldberg is részt vett a felvonuláson, amely a Trump Towerhez érkezett.

A tüntetések békésen zajlottak. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik