Nagyvilág

Tovább zaklatják Malina Hedviget

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 07. 23. 13:19

A Felvidéken megvert nő Győrbe költözött a szlovák ügyészség értelmetlen vegzálása elől, de szeptemberben megint bíróság elé akarják állítani.

Mégis bíróság elé állítják Malina Hedviget, a nyitrai járásbíróság szeptember 28-ra tűzte ki az első tárgyalási napot – írja a Népszabadság.

A csallóközi származású nő kálváriája még 2006-ban kezdődött, amikor megverték a dél-szlovákiai Nyitrán, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt. Bántalmazóiról személyleírást adott, ami alapján fantomkép készült – ez megszólalásig hasonlított két helybeli, szélsőséges nézeteiről ismert kamasznak. Az ő alibijüknek azonban a nyomozók különösebb ellenőrzés nélkül hitelt adtak és megszüntették a nyomozást azzal, hogy nem történt bűncselekmény, Malina Hedvig pedig nem mondott igazat.

Az ügy odáig fajult, hogy a szlovák belügyminiszter hazudozónak nevezte a lányt, Robert Fico miniszterelnök pedig titkosszolgálati manipulációról beszélt. Azt több szakértő is érthetetlennek nevezte, hogy a rendőrség képviselői helyett politikusok adnak tájékoztatást a nyomozásról. Fél évvel később már Malina Hedvig ellen indult eljárás hamis tanúzás alapos gyanúja miatt. Az egyik feljelentőről kiderült, hogy a Szlovák Információs Szolgálat alkalmazottja volt, a másik személy pedig néhány hét múlva öngyilkos lett.

2011-ben a Radicová-kormány szűkszavúan bocsánatot kért Malina Hedvigtől, ő pedig visszavonta a strasbourgi emberi jogi bíróságra benyújtott panaszát. Az alku ellenére azonban mégsem szüntette meg ellene a nyomozást a főügyészség, pszichiátriai kivizsgálásához is ragaszkodtak. A nő zaklatása ellen élesen tiltakozott a Szlovákiai Helsinki Bizottság és több neves pszichiáter is.

Malina Hedvig 2013 decemberében kérte és megkapta a magyar állampolgárságot, majd tavaly Győrbe költözött. Elmondta: két kiskorú gyermeke és családja nyugalma érdekében döntött így, itt már nem kell tartania attól, hogy akár éjjel is elrángatják a rendőrök kihallgatásra vagy pszichiátriai intézetbe. Az újabb tárgyalás elrendelését ügyvédje, Roman Kvasnica úgy értékelte, hogy védencét továbbra is zaklatja a szlovák állam.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.