Nagyvilág

Tovább zaklatják Malina Hedviget

A Felvidéken megvert nő Győrbe költözött a szlovák ügyészség értelmetlen vegzálása elől, de szeptemberben megint bíróság elé akarják állítani.

Mégis bíróság elé állítják Malina Hedviget, a nyitrai járásbíróság szeptember 28-ra tűzte ki az első tárgyalási napot – írja a Népszabadság.

A csallóközi származású nő kálváriája még 2006-ban kezdődött, amikor megverték a dél-szlovákiai Nyitrán, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt. Bántalmazóiról személyleírást adott, ami alapján fantomkép készült – ez megszólalásig hasonlított két helybeli, szélsőséges nézeteiről ismert kamasznak. Az ő alibijüknek azonban a nyomozók különösebb ellenőrzés nélkül hitelt adtak és megszüntették a nyomozást azzal, hogy nem történt bűncselekmény, Malina Hedvig pedig nem mondott igazat.

Az ügy odáig fajult, hogy a szlovák belügyminiszter hazudozónak nevezte a lányt, Robert Fico miniszterelnök pedig titkosszolgálati manipulációról beszélt. Azt több szakértő is érthetetlennek nevezte, hogy a rendőrség képviselői helyett politikusok adnak tájékoztatást a nyomozásról. Fél évvel később már Malina Hedvig ellen indult eljárás hamis tanúzás alapos gyanúja miatt. Az egyik feljelentőről kiderült, hogy a Szlovák Információs Szolgálat alkalmazottja volt, a másik személy pedig néhány hét múlva öngyilkos lett.

2011-ben a Radicová-kormány szűkszavúan bocsánatot kért Malina Hedvigtől, ő pedig visszavonta a strasbourgi emberi jogi bíróságra benyújtott panaszát. Az alku ellenére azonban mégsem szüntette meg ellene a nyomozást a főügyészség, pszichiátriai kivizsgálásához is ragaszkodtak. A nő zaklatása ellen élesen tiltakozott a Szlovákiai Helsinki Bizottság és több neves pszichiáter is.

Malina Hedvig 2013 decemberében kérte és megkapta a magyar állampolgárságot, majd tavaly Győrbe költözött. Elmondta: két kiskorú gyermeke és családja nyugalma érdekében döntött így, itt már nem kell tartania attól, hogy akár éjjel is elrángatják a rendőrök kihallgatásra vagy pszichiátriai intézetbe. Az újabb tárgyalás elrendelését ügyvédje, Roman Kvasnica úgy értékelte, hogy védencét továbbra is zaklatja a szlovák állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik