Élő Nagyvilág

Beiktatták, Donald Trump az Egyesült Államok elnöke

Keleti-parti idő szerint péntek délben beiktatták Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét. Trump a Fehér Háztól egészen a Kapitóliumig vonult, hogy ott esküdjön fel. Azonnal eleredt az eső.

Elindult az elnöki konvoj

Obama utoljára utazik elnökként a Beast néven ismert elnöki limuzinban. A visszaúton már Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke.

Kezd kicsit eldurvulni a Trump-ellenes tüntetés

Az AFP azt írja, tüntetők köveket dobálnak és ablakokat törnek be.

Az alábbi fotón látszik, hogy a rendőrök már tüntetőket visznek el:

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

A Telegraph azt írja, a tüntetők már megrongálták a Bank of America és a McDonald’s egyik épületét.

A tüntetők egy Starbucks ablakát is betörték.

Korábban itt írtunk a pénteki tüntetésekről.

Trump tökegyedül veszi át a hatalmat

660 posztot kellene betöltenie, hogy felálljon a Trump-kormány. Eddig 30 posztra jelölt egyáltalán valakit, de azok közül se neveztek még ki hivatalosan senkit. A legközelebb James Mattis áll hozzá, akit legalább a szenátus elfogadott védelmi miniszterként. Barack Obama beiktatásakor már hét miniszterét jóváhagyták nyolc éve.

Elképesztő, mennyien elmentek a beiktatásra

Nem, mégsem.

Nem mondhatnánk, hogy túl sokan várják izgatottan Donald Trump elnökségének kezdetét.

Az elnök, aki belehalt a beiktatási beszédbe

William Henry Harrison, az Egyesült Államok kilencedik elnöke minden idők leghosszabb beiktatási beszédét tartotta 1841. március 4-én, hogy utána a legrövidebb ideig hivatalban lévő elnökként vonuljon be a történelembe. És úgy, mint akit pont beiktatási beszéde ölt meg, egy hónappal a szónoklat után.

Harrison egy különösen hideg, szeles napon mondta el beszédét a Capitolium épülete előtt felállított pódiumon. A 68 éves politikus a rossz idő ellenére nem viselt se kabátot, se kalapot, a zárt hintó helyett lóháton tette meg az utat a ceremónia helyszínére, majd egy 1 óra 45 percig tartó, 8 445 szavas beszédet mondott el.  (Csak összehasonlításként: Ez négyszer olyan hosszú, mint Barack Obama 2013-as beszéde. A legrövidebb George Washington második beiktatási beszéde volt: mindössze 135 szavas)

Harrison pontosan egy hónappal később, április 4-én halt meg, halálát a hivatalosan meghatározott ok szerint tüdőgyulladás okozta, ami a beszéd közben elszenvedett megfázásból alakult ki. (Ugyanakkor ezt az elmúlt években megkérdőjelezték, és halálát lehet, hogy inkább a szennyvízzel szennyezett fehér házi ivóvíz, és baktérium fertőzés okozhatta.)

Trump megérkezett a Fehér Házhoz

A Guardian beszámolója szerint Trump felment a lépcsőn, puszit adott Michelle Obamának. Obama kezet nyújtott Melania Trumpnak.

A Trump-házaspár átnyújtott egy ajándékot Obamáéknak egy kék Tiffany-dobozban.

Mindenki mosolygott, közösen pózoltak a kameráknak.

obamatrump

Olvasói sztorik