Nagyvilág

Tüntetések kísérik Donald Trump beiktatását

Csütörtök éjjel már könnygázt is bevetettek a rendőrök, kérdés, hogyan választják majd el Trump támogatóit az elnökségét ellenzőktől.

Könnygázzal és paprikaspray-vel oszlatták Washingtonban a rendőrök azokat a tüntetőket, akik a National Press Club előtt gyűltek össze csütörtökön, Donald Trump beiktatásának előestéjén. Odabent a leendő elnök támogatóinak egy csoportja tartott rendezvényt.

A republikánus párti Fox Newsnak Trump egy támogatója azt állította, hogy zászlórúddal verte fejbe egy tüntető. Facebook-oldalára azt írta ki: „ez történik, ha nem értesz egyet a toleráns baloldallal”. A tüntetők viszont tagadták, hogy erőszakosak lettek volna.

Annyi biztos, hogy a tiltakozók kifújolták azokat, akik a rendezvényre érkeztek, vagy onnan távoztak. Szemtanúk szerint volt, akit meg is dobáltak.

28 ezren vigyázzák a rendet

Helyi idő szerint pénteken délben kerül sor Donald Trump beiktatására. Arra számítanak, hogy több tízezren tüntetnek majd az elnök ellen. A hatóságok attól tartanak, hogy Trump támogatói, és az elnökségét ellenzők között összecsapások lehetnek. Egy csoport már kilátásba helyezte, hogy megzavarja a beiktatási ceremóniát. Ugyanakkor Trump-párti motorosok is felvonulást ígértek.

Az esemény idején 28 ezren felügyelik majd a rendet, köztük több mint háromezer rendőr, és a Nemzeti Gárda ötezer tagja.

A McPherson Square-en Michael Moore filmrendező mond majd beszédet, oda húszezer embert várnak. Csütörtökön Moore New Yorkban, a Trump International Hotel előtt tartott tömegtüntetésen vett részt olyan hollywoodi sztárok társaságában, mint Robert De Niro, Julienne Moore és Alec Baldwin.

A háborúellenes Answer Coalition és az Occupy Inauguration csoport is tüntetést ígért. Utóbbiak azt mondták, gyűlésükön felszólal Jill Stein, aki az elnökválasztás zöldpárti jelöltje volt.

Kétszázezer nő a pusztító bunkóság ellen

Szombaton még nagyobb tüntetésre van kilátás Washingtonban: a Nők Menete elnevezésű rendezvényre 200 ezer embert várnak, Scarlett Johansson, Amy Schumer és Patricia Arquette is jelezte részvételét. A résztvevők közül sokan cicafüleket fognak viselni, utalva a Donald Trumptól kiszivárgott botrányos kijelentésre.

Trump egy magánbeszélgetés során azt mondta, szerinte ismertsége feljogosítja arra, hogy nőket zaklasson. „Ragadd meg őket a puncijuknál” – mondta. Az angol nyelvben a „pussy” szót a macskára és a női nemi szervre is alkalmazzák, ez magyarázza a cicafüleket.

America Ferrera színésznő, aki részt vesz a washingtoni tüntetés szervezésében, azt mondta, színészként, nőként és legfőképpen elkötelezett amerikaiként fontos, hogy közösen álljanak ki közösségeik védelméért, méltóságáért és jogaiért. (The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik