Nagyvilág

Száz év késéssel vittek vissza egy könyvet a könyvtárba

Egy Phebe Webb nevű lány kölcsönözte ki egy San Francisco-i közkönyvtárból 1917-ben azt a kötetet, amit a dédunokája, Webb Johnson vitt vissza január 13-án, alig száz év késéssel. Ironikus módon a könyv Francis Hopkins Smith műve, a „Foty Minutes Late and other stories” (Negyven perc késés és más történetek).

Fotó: San Francisco Public Library
Fotó: San Francisco Public Library

A Park Branch Library egyébként San Francisco legöregebb könyvtára. A becsületes Webb Johnson szerencséjére éppen tart az intézmény idei „amnesztiaprogramja”. Ez azt jelenti, hogy aki január 3. és február 14. között visz vissza egy késedelmes könyvet, megússza a késedelmi díjat.

A száz éve kivett könyv után komoly összeget kellett volna leperkálni. A késedelmi díj 25 évvel ezelőtt emelkedett meg napi öt centről tíz centre. Vagyis 75 évet napi öt centtel, majd 25 évet napi tíz centtel számolva, nagyjából 2200 dollár (kb. 640 ezer forint) büntetés jön ki.

Van a könyvtárnak még régi tartozása: Ayn Rand 1957-es, Atlas Shrugged című regényének egyik első kiadású példányával például 1983 óta tartozik valaki.

(ABC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik