Nagyvilág

Biden: Moszkva fenyegetést jelent az európai választásokra, Putyin romba döntené a világrendet

Felszólalásában Biden úgy vélte: Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést a “liberális világrendre”, s számítani kell arra, hogy Moszkva megpróbálja befolyásolni az idén Európában tartandó választásokat, ahogyan az amerikai elnökválasztásba is beleavatkozott. Az alelnök hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy Oroszország a demokráciák nemzetközi közösségét érdekszférákkal, regionális hatalmi politikai vetélkedéssel akarja felváltani.

A cél világos: a liberális világrend romba döntése

– húzta alá a hivatalából pénteken távozó Biden.

Az amerikai alelnök véleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök minden lehetséges eszközt bevet annak érdekében, hogy aláaknázza az Európai Unió egységét, s viszályt szítson a nyugat-európai országok között. Rámutatott arra, hogy Moszkva hogyan avatkozott be Kelet-Ukrajnában, milyen propagandatevékenységet folytat.

Az európai választások lehetnek a következő célpont

– figyelmeztetett Biden. Idén a többi között Hollandiában, Franciaországban, Németországban és Csehországban is lesz választás.

A leköszönő alelnök véleménye szerint az Egyesült Államoknak és Európának közösen kell kiállnia a liberális értékek védelmében, s az együttműködés kulcseleme a NATO kell, hogy legyen.

Donald Trump, a pénteken hivatalba lépő új amerikai elnök ezzel szemben a minap elavultnak nevezte, hogy a NATO nem vesz részt a kellően a terrorizmus elleni küzdelemben, s kifogásolta, hogy az európai szövetségesek szerinte túl keveset vállalnak a kollektív védelem költségeiből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik