Nagyvilág

Merkel reagált Trump kijelentéseire, miszerint katasztrofális hibát követett el

A német kormány továbbra is együttműködik az Egyesült Államok kormányával - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben Donald Trumpnak a The Times brit és a Bild német napilapnak adott interjújával kapcsolatban, amelyben a megválasztott amerikai elnök élesen bírálta a kancellár menekültpolitikáját és kijelentette, számára mindegy, hogy az EU megosztott vagy egységes.

A német kancellár Bill English új-zélandi miniszterelnökkel tárgyalt hétfőn, ezt követően válaszolt sajtótájékoztatón az újságírók kérdéseire.

Első és legfontosabb üzenete az volt, hogy meg kell várni Donald Trump hivatalba lépését.

A beiktatása után természetesen az új amerikai kormánnyal is együttműködünk, és meglátjuk, hogy milyen megállapodásra jutunk

– jelentette ki Merkel.

Megjegyezte, az európaiaknak a saját kezükben van a sorsa, az Unió a gazdasági erejével és hatékony döntéshozatali rendszerrel legyőzi a terrorizmust és megbirkózik a digitalizáció kihívásaival.

A menekültpolitikával kapcsolatban arról beszélt, hogy a terrorizmus elleni küzdelem mindenkinek kihívás, és el kell választani egymástól a menekültek kérdését és a terrorizmus kihívását.

Donald Trump a már említett interjúban kijelentette, hogy Angela Merkel katasztrofális hibát követett el az illegális menekültek befogadásával. Arról is beszélt, hogy 35 százalékos vámmal sújtaná az autóimportot annak érdekében, hogy a gyártók az Egyesült Államokba telepítsék a helyi piacra szánt kocsikat előállító üzemeiket. Külön említette a BMW-t, aláhúzva, hogy ha a cég Mexikóban akar gyárat építeni és az Egyesült Államokban akarja gyártmányait a 35 százalékos vám nélkül értékesíteni, akkor ezt felejtse el.

Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter ezzel kapcsolatban a Bildnek azt mondta, hogy meg kell várni, hogy mit szól a tervhez a kongresszus republikánus többsége.

Az amerikai autóipar egy ilyen vám hatására csak rosszabb, gyengébb és drágább lehet, igazi megoldást pedig az hozhat, ha jobb kocsikat gyártanak az amerikai cégek

– nyilatkozott. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik