Nagyvilág

Visszahívtak egy csizmát, mert horogkeresztnyomokat hagy maga után

Az amerikai gyártó szerint nem volt szándékos a rejtett náci jelkép a katonai munkacsizmákon. A hibát a cég szerint a kínai cipőkészítők követték el.

Egy kaliforniai cég visszahívta a Polar Fox (Sarki Róka) márkanevű csizmáját a boltok polcairól, miután kiderült, hogy a talpa horogkeresztnyomokat hagy maga után – jelentette az amerikai sajtó. A hibára egy Reddit-felhasználó hívta fel a figyelmet, aki fényképet tett közzé a cipő talpáról, valamint a nyomokról, amit maga után hagy.

There was an angle I didn’t get to see when ordering my new work boots…

A Los Angeles egyik elővárosában székelő Conal International Trading nevű cég közleményben tudatta, hogy visszahívták a lábbeli, és egyben elnézést kértek mindenkitől, akit sértett a csizmanyom. A cég közlése szerint „semennyire sem volt szándékos” a náci jelkép, „soha nem akarták, hogy horogkereszt legyen a cipőiken”, és az „egyértelmű hiba volt a kínai gyártók részéről”.

A csizma  – amint a Daily Stormer neonáci oldal úgy ismertetett, mint „a tökéletes lábbeli nácik számára” – persze csak úgy vonzotta a nácis poénokkal viccelődő embereket az interneten. „Nagyszerű bemasírozni Lengyelországba” – írta egyikük a csizmáról.

Arról is megoszlottak a vélemények, hogy tényleg véletlen hiba volt-e a horogkeresztes nyom. Többek szerint lehetetlen, hogy a tervezés közben ezt senki sem vette észre, és azt is gyanúsnak találták, hogy a csizma neve megegyezik egy második világháborús német hadművelet kódnevével. Ahogy egy reddites megjegyezte: „Lehet, hogy csak véletlen, de mivel úgy tűnik, hogy a cég kizárólag katonai csizmákat gyárt…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik