Nagyvilág

A gyilkossággal hoznák egy szintre az ittas vezetést Dél-Afrikában

Sehol a világon nem okoznak annyi balesetet részegen, mint ott.

Dél-Afrikában olyan súlyos gond az ittas vezetés, hogy a közlekedési miniszter egyenesen azt javasolta: járjon érte olyan szigorú büntetés, mint amivel az erőszaktevőket és gyilkosokat sújtják. A kormány eközben azt fontolgatja, hogy 21 évre emelik az alkoholfogyasztás korhatárát, és a szeszes italt értékesítőket is felelősségre vonják a vásárlóik által elkövetett kihágásokért.

Csak a decemberi ünnepi időszakban több mint 1700-an haltak meg közúti balesetben Dél-Afrikában, és közel hatezer járművezetőt tartóztattak le ittas vezetésért.

A WHO adatai szerint az országban a halálos közúti balesetek 58 százalékáért az alkohol tehető felelőssé, ilyen magas arány egyetlen más országban nincs.

Akit ittas vezetésen kapnak, azt addig tartják a fogdán, amíg ki nem józanodik, majd bíróság elé állítják, ahol általában pénzbüntetést szabnak ki. A közlekedési miniszter azonban keveselli ezt, és az igazságügyi minisztériummal egyeztet a szigorításról.

Dél-Afrikában egyébként az emberek 40 százaléka fogyaszt alkoholt, ők viszont kiemelkedő mértékben. Az ország összes lakosára vetítve évi tíz liter tisztaszesznek felel meg az éves fejenkénti alkoholfogyasztás. A világátlag 6,2 liter, bár az oroszok és a britek is túltesznek a dél-afrikaiakon 12 literes fejenkénti fogyasztásukkal, hogy a moldávok 17,4 literéről már ne is beszéljünk.

Az ittas vezetésen kívül a családon belüli erőszakért, verekedésért, gyilkosságokért is felelőssé tehető az alkoholfogyasztás, ezért is akar szigorítani a dél-afrikai kormány. A kereskedelmi minisztérium például belengette, hogy elveszik az alkoholforgalmazási engedélyt attól az üzlettől, amely ittas embernek ad el alkoholt, aki ezután bűncselekményt követ el vagy balesetet okoz. Vannak ugyanakkor, akik úgy vélik, hogy azért is tenni kellene, hogy az embereket felelős alkoholfogyasztásra neveljék. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik