Nagyvilág

Trump: Oroszország hekkelte meg az USA-t

A következő amerikai elnök minden erővel védte a hekkelési ügyben az oroszokat, de azért oda-oda is szúrt nekik. Trumpnak a mostani orgiás vádakra már reagálni kellett, hát megtette. Nagyon kemény sajtótájékoztató kerekedett belőle kiabálásokkal, érzelmekkel. A lényeg, hogy Trump nagyon pipa a legfrissebb oroszos sztorit lehozó médiumokra, na meg a szivárogtató titkosszolgálatokra. Fontos bejelentés volt még, hogy kiszáll a cégeiből, hogy véletlenül se legyen összeférhetetlen az elnöki pozíciójával.

Ugyan más ország is hekkelt egy csomót az Egyesült Államokban, Donald Trump szerint is az oroszok követték el az emlegetett feltöréseket a demokraták és republikánusok ellen. Rengeteg, halomba pakolt dokumentummal tartott szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján beszélt erről a New York-i Trump Towerben, kisebbítve az oroszok ez irányú esetleges bűneit, és növelve a sajtóét. Sean Spicer, a jövőbeli fehérházi szóvivő kezdte a beszédet, majd Mike Pence leendő alelnök folytatta, de a lényeg az volt, amit Trump mondott:

Trump ironizált

Donald Trump először megköszönte azoknak a lapoknak, amik eljöttek a sajtótájékoztatóra. Ismételte magát, hogy olyan titkosszolgálati jelentésekre hivatkoztak, amiknek nem kellet volna se megíródni, se kiszivárogni. Még egyszer elmondta, tiszteli a sajtószabadságot is, de néhány médium túl profi volt. Trump sokat ironizált, megköszönve a sajtónak, hogy nem hozta nyilvánosságra a “talán a titkosszolgálatok” által kiszivárogtatott jelentéseket.

Trumpot rögtön az első újságírói kérdés szembeállított az orosz dolgokkal: szerinte “abszolút szégyenletes” volt, hogy kikerültek a megbeszélésről részletek, amik hamisak. Elmondta, más országok is meghekkelték a közelmúltban az USA-t, természetesen Kínát emelte ki. De a legfontosabb, hogy elismerte a dolgot:

úgy gondolom, Oroszország volt.

A kérdések végig arról szóltak, hogy Trump és Moszkva kapcsolata milyen. Szóba került az is, oroszországi útja során mennyire vigyázott, mire kifejtette, hogy a testőreit is többször figyelmeztette, hogy a modern technikával könnyen megfigyelhetik őket. Még némi röhögést is okozott azzal, hogy közölte, kínosan fél a kórokozóktól, ezért a kamerákra is odafigyel, nehogy a tévében lássa viszont magát.

Ismételte az orosz álláspontot, hogy “ezek hamis hírek”. Az meg, hogy Vlagyimir Putyin kedveli őt, inlább egy érték, mint egy kötelzettség. feltette a kérdést, tényleg bárki komolyan gondolja, hogy Hillary Clinton keményebb lett volna Putyinnal, mint ő? Később egyébként a BuzzFeedet és a CNN-t is támadta, mindkettőt egyenesen “szemétnek” nevezte, amiért ezek a médiumok beleálltak az oroszos botrányba. A CNN riportere válaszolni akart, de több percen át tartó Trumppal való kiabálás után nem kapta meg a szót, nagyon kínos színjáték volt.

Mindenesetre azt mondta, tiszteli a titkosszolgálatot, és 90 napon belül az asztalára kerül majd a hekkelésekről egy nagyon részletes jelentés. Oroszország pedig jobban fogja tisztelni az Egyesült Államokat.

Trump kiszáll a bizniszből

Szót ejtett arról is, mennyire jól tudná működtetni a cégeit és elnöke lenni a világ legerősebb államának. Nemrég Katarban kötött meg egy 2 milliárd dolláros üzletet. Az adóvisszatérítéseiről is kérdezték, lett is balhé, Trump közölte, az csak a riportereket érdekli, mire a riporter válaszolt, hogy az embereket is. Visszatérve a cégeihez, megjelent az ügyvédje, Sheri Dillon, aki bejelentette, hogy

Trump minden irányítást és hatalmat átad a fiainak a cégeiben, kiszáll azokból, hogy a közvélemény megnyugodjon.

Hozzátette, még beszélgetni se fog a fiaival arról, hogyan és mibe fektessenek, hogy fialtassák a családi dollárt. A tájékoztató végén viccből közölte, ki lesznek rúgva a fiai, ha nyolc év múlva nem megy jól az üzlet a cégeinél. Ami ajándékot a hoteljeiben megszálló külföldi kormányok otthagynak, az megy majd az államkincstárba.

Az autóiparról is beszélt, hogy a autógyárak fektetnek be inkább Amerikában, mint máshol. Így tett a Ford és a Chrysler is, jó lenne, ha még a gyógyszeripar is követné. Az F35-ösök programját is újra átnézik majd, Trump szerint támogatták ebben a tábornokok is. Beszélt még a hadseregről, hogy katonai rezesbanda játszik majd a beiktatásán (miután szinte minden zenész visszautasította az ajánlatot), hogy David Shulkin lesz a veteránügyi miniszter.

Kérdésekre “briliánsnak” nevezte épp kongresszus meghallgatásokon csücsülő miniszterjelöltjeit, majd a “katasztrofális” Obamacare-ről, azaz a Barack Obama által áterőltetett egészségügyi reformról beszélt, amit el akar törölni. Beszélt arról, változatlanul magas vámot szabna ki azokra a cégekre, amik külföldre telepítik a termelésüket, majd a megtermelt javakat az USA-ban adnák el. Van elég tagállam Amerikában is, lehet versenyezni azzal, melyikbe menjen a termelés. Ha már határ, Trump ugyan imádja a mexikóiakat, de falat fog építeni, amit akár a vámok miatt, de Mexikó fog fizetni.

Ez történt, ez borította ki Trumpot

Trumpról az utóbbi napokban elég kemény gyanúsítások láttak napvilágot (és akkor nem is beszéltünk a legégetőbb kérdésről: tényleg meghekkelte-e Moszkva az amerikai elnökválasztást). A hét közepén az derült ki, hogy az oroszok állítólag – a CNN értesülései szerint – ugyanúgy birtokában vannak egy olyan paksamétának, ami lejárathatja Trumpot, mint ahogy birtokában voltak ilyennek a demokraták esetén is.

Még az is előkerült, hogy Trump esetleg orgiákban vehetett részt Oroszországban, amit az orosz titkosszolgálat természetesen megfigyelt. Így hiába hallgattatták el a résztvevőket, adott esetben az oroszok kijátszhatnák ezt a kártyát. Moszkva ezt tagadja.

Ugyan a rendkívül oroszbarát hangot megütő Trumpnak nincs sok félnivalója, mégis dühödt twitteres ellentámadással próbálta visszaverni az ellene indult offenzívát. Trump egyébként a fenti zárójelben említett orosz kampánybefolyást is következetesen tagadja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik