Nagyvilág
CHICAGO, IL - JANUARY 10: U.S. President Barack Obama gives his farewell speech at McCormick Place on January 10, 2017 in Chicago, Illinois. Obama addressed the nation in what is expected to be his last trip outside Washington as president. President-elect Donald Trump will be sworn in as the 45th president on January 20. (Photo by Darren Hauck/Getty Images)

Obama könnyekkel küzdve mondta el utolsó elnöki beszédét

Korábban a témában:

Az Egyesült Államok jobb és erősebb lett az elmúlt nyolc évben – mondta utolsó elnöki beszédben Barack Obama Chicagóban, nem messze az első elnöki győzelmi beszédének helyszínétől. Chicago üdvrivalgással és üdvözlő feliratokkal fogadta Obamát.

A beszédet többször ütemes taps szakította meg, a hallgatóság soraiból nem egyszer bekiabáltak:

“még négy évet!”.

Obamát szemmel láthatóan meghatotta a fogadtatás.

A mintegy háromnegyedórás, érzelmektől sem mentes beszédben az elnök mindenekelőtt választóinak és támogatóinak mondott köszönetet az elmúlt nyolc évért.

Jobb elnököt és jobb embert csináltak belőlem

– mondta. Elmondta, még mindig sok a tennivaló. “Amerika különlegessége abban rejlik, hogy mindig képes a változásra, a megújulásra” – hangoztatta az elnök. Hangsúlyozta, hogy nyolc évnyi elnökség után is változatlanul hisz a változás erejében. Obama egységre buzdította az amerikaiakat, “bármilyen különbségek legyenek is közöttünk”.

CHICAGO, IL - JANUARY 10: U.S. President Barack Obama, first lady Michelle Obama and daughter Malia Obama wave goodbye to supporters after Obama's farewell address at McCormick Place on January 10, 2017 in Chicago, Illinois. Obama addressed the nation in what is expected to be his last trip outside Washington as president. President-elect Donald Trump will be sworn in as the 45th president on January 20. (Photo by Darren Hauck/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Elismerte, hogy a faji kérdés változatlanul megosztja az amerikai társadalmat, és nyomatékosította, hogy a faji megkülönböztetés ellen még többet kell tenni. Az ezzel kapcsolatos törvények szükségesek, de önmagukban nem elegendőek. “A szíveket kell megváltoztatni” – mondta a távozó elnök.

Hozzátette: nemcsak az afroamerikaiak, hanem valamennyi kisebbség “megérdemli az egyenlőség tiszteletét, amelyet alapító atyáink is vallottak”.

Hangsúlyozta azt is, hogy elutasítja az amerikai muszlimok hátrányos megkülönböztetését.

Barack Obama beszédében felsorolta az utóbbi nyolc évben elért eredményeket: egyebek mellett

  • a munkahelyteremtést,
  • az autóipar megmentését,
  • az egészségbiztosítást,
  • az azonos neműek házasságkötésének törvénybe iktatását,
  • a terroristavezér Oszama bin Laden likvidálását.

Elemzők szerint egyértelműen Donald Trump megválasztott amerikai elnökre utalva megjegyezte azonban, hogy

a haladás gyakran egy visszalépéssel valósul meg.Hozzátette: az utóbbi években elért fejlődés ellenére a gazdaság még mindig nem növekszik annyira, hogy a középosztály gyarapodhasson.

CHICAGO, IL - JANUARY 10: U.S. President Barack Obama speaks to supporters during his farewell speech at McCormick Place on January 10, 2017 in Chicago, Illinois. Obama addressed the nation in what is expected to be his last trip outside Washington as president. President-elect Donald Trump will be sworn in as the 45th president on January 20.   Darren Hauck/Getty Images/AFP

A távozó amerikai elnök viszonylag sokat szólt a külpolitikáról, kormányzatának sikeresnek vélt eredményeit említette: a Kubával kialakított megbékélést, a diplomáciai kapcsolatok felvételét. Beszélt a terrorizmus elleni harcról, amellyel kapcsolatban azt jósolta, hogy nemsokára eljön az idő, amikor az Iszlám Állam nem fenyegeti többé Amerikát.

Oroszország és Kína nem tudja kiegyensúlyozni befolyásunkat a világban, hacsak mi nem hagyunk fel mindazzal, amiben hiszünk, s nem alakulunk át egy másfajta nagy országgá, amely szemtelenkedik a kisebb szomszédokkal

– fogalmazott az amerikai államfő az Egyesült Államok riválisainak tekintett nagyhatalmakkal kapcsolatban.

Beszéde végén Obama a tavaly elhunyt alabamai írónő, Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című regényéből idézett. “Addig soha nem értesz meg valakit, amíg nem nem nézed a dolgokat az ő szemszögéből” – idézte Obama a regény főszereplője, Atticus Finch ügyvéd szavait, aki a végsőkig harcolt a bíróságon fekete védencéért, hogy megvédje őt a faji előítéletektől.

Barack Obama azzal búcsúzott, hogy nagy tisztesség volt számára szolgálni az amerikai népet, s azt ígérte, hogy ezt állampolgárként továbbra is megteszi majd.

Igen, megtehetjük

– idézte első kampányának győztes jelszavát.

(MTI)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
ANKARA, TURKEY - MAY 8: 23-year-old Syrian Ayse Halo Ajouri (L), living in Syria's Aleppo with her two children Muhammed (R) and Husein (C), is seen during an exclusive interview in Ankara, Turkey on May 8, 2019. Ayse Halo Ajouri has learnt that his son Husein suffers from glass bone disease, when they have come to Turkey. Ajouri couldn't treat his son in Syria because of the civil war in the country and the lack of physical conditions of hospitals, and has come to Turkey. Ajouri's son Husein, whose bones are deformed due to his illness, has start to receive treatment at Al Farah ('My Happiness') Family and Child Support Centre, opened by UNICEF and Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants (ASAM) in 2016, in Ankara. Ozge Elif Kizil / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.