Nagyvilág

Nagy kotonvita tört ki a Vatikánban

Vita alakult ki a Máltai Lovagrend és a Szentszék között, miután az utóbbi jótékony céllal óvszert osztogatott Mianmarban. Fej is hullott.

Összekapott a Vatikán és a Máltai Lovagrend az utóbbi egy akcióján, aminek a végén egy vezetőt ki is rúgtak – írja a BBC News. Az egész balhé oka, hogy a lovagrend jótékonysági ága óvszereket osztott Mianmarban, amit a katolikus egyház kifejezetten tilt.

Az ügy tehát Albrecht von Boeselager nagykancellár állásába került.

A december 8-án felfüggesztett Boeselager kijelentette, nem tudott a kotonosztási akcióról, és amikor megtudta, hogy zajlik, azonnal leállította azt. Mert olyan szörnyűség volt a HIV-ellenes és családtervezési kezdeményezés.

A botrány nem állt meg itt: a 900 éves rend most nem akar együttműködni a Szentszékkel. Tagjaival közölte a rend, nem beszélhetnek Boeselager felfüggesztéséről sem Ferenc pápa ötfős vizsgálócsapatával. A rend egyébként jogilag “irreleváns” lépésnek nevezte a pápa lépését, ami beleszól a katolikus rend szuverenitásába.

A BBC szerint a vita jól jellemzi a megengedőbb Ferenc pápa miatt megosztott egyházat, na meg a szintén megosztott lovagrendet. A Máltai Lovagrendet még a 11. században alapították a keresztes hadjáratok idején. Jelenleg 13 500 tagja van, és gyakorlatilag terület nélküli önálló államnak minősül, aminek a világ 106 országával van diplomáciai kapcsolata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik