Külföld
A man smokes at the Manezhnaya Square just outside the Kremlin in Moscow on June 1, 2013. Russia's ambitious smoking ban, which aims to cut the number of smokers in half and improve public health, went into effect today amid doubts that its measures can be fully enforced. AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOV / AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOV

Putyin betiltaná a dohányzást egy generációnak

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 01. 10. 21:17

Korábban a témában:

Az orosz egészségügyi minisztérium tervezete szerint egész életében nem vásárolhatnának cigarettát, akik 2014 után születtek. A dohánytilalom akkor is vonatkozna erre a generációra, ha felnőttek.

Bár egyelőre még nem adták be a törvényjavaslatot, de mindez azt jelentené, hogy a dohányzás illegális lenne az oroszok számára.

A cél ideológiailag teljesen rendben van

– fogalmazott Nikolai Gerasimenko, az orosz egészségügyi bizottság tagja.

A picture taken on May 8, 2008, shows people smoking in a restaurant in Moscow. A draft law already passed by Russia's parliament banning smoking in public places. If the law is passed by the upper house and then signed by President Vladimir Putin, Russia will from 2014 have European-style bans on smoking in restaurants and bars as well as long-distance trains. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV / AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Fotó: Getty Images Hungary

 

A dohányzásellenes szervezetek a világ több pontján sürgették a dohányárusítás betiltását, de idáig egy kormány sem támogatta az ötletet.

 

A hatályos jogszabályok szerint Oroszországban tilos dohányozni a munkahelyen, a lakóházak lépcsőházaiban, buszokon, elővárosi vonatokon illetve a vasúti pályaudvarok és repülőterek 15 méteres körzetében.

 

Oroszországban az egyik legnagyobb a dohányzók aránya, a lakosság közel 40 százaléka cigarettázik. Egyes boltokban kevesebb mint egy dollárért (kb. 300 forint) lehet hozzájutni egy doboz cigihez.

A jövedéki törvény január 1-jétől hatályos rendelkezései értelmében hazánkban a dohánygyártmányok adójegyéről lekerül a kiskereskedelmi eladási ár, így azok csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett áron lesznek értékesíthetők.

Nőni fog a halálos áldozatok száma

Az Egészségügyi Világszervezet és az amerikai Nemzeti Rák Intézet legfrissebb jelentése szerint a dohányzás évi 1000 milliárd dollár kárt okoz a világgazdaságnak az egészségügyi többletköltségek és a kieső munka által, miközben a dohányáruk megadóztatásából származó bevételek mindössze 269 milliárd dollárt tettek ki 2013-2014-ben.

Mint írják, a jelenlegi évi hatmillió fővel szemben 2030-ban már évi nyolcmillióan fognak meghalni dohányzás következtében a világon, 80 százalékuk a közepes vagy alacsony jövedelmű országokban. Ebben az országcsoportban él a dohányosok 80 százaléka, és bár globálisan csökken a dohányosok aránya, abszolút értékben nő a számuk, ráadásul a dohányzás egyre inkább a szegényekre és a sebezhető csoportokra jellemző.

A WHO adatai szerint a világon 1,1 milliárd ember dohányzik, vagyis minden ötödik ember a 15 éven felüli népességben.

A dohányipar olyan termékeket gyárt és értékesít, amelyek idő előtt ölik meg emberek millióit, olyan erőforrásoktól fosztják meg a háztartásokat, amelyeket élelmezésre és oktatásra lehetne fordítani, és hatalmas egészségügyi költségekkel terhelik meg a családokat, a közösségeket és az országokat – olvasható a 688 oldalas jelentésben.

Woman lighting a cigarette
Fotó: Thinkstock

Nem igazolják bizonyítékok a kormányok azon aggodalmát, hogy a dohányzás szigorú korlátozása visszavetné a gazdaságot

– hangsúlyozza a két intézmény 70 kutató által jegyzett jelentése, amelyet kedden tettek közzé Genfben, a WHO székhelyén. A kormányok még egymilliárd dollárt sem költöttek a dohányzás visszaszorítására 2013-2014-ben.

A dokumentum szerint a kormányok nem használják ki eléggé az adóztatásban rejlő lehetőségeket, és a dohánytermékekre kivetett adóknak kevesebb mint 0,4 százalékát forgatják vissza dohányzásellenes intézkedésekre.

Ha minden ország 0,80 dollárral emelné egy-egy csomag cigaretta adóját, a kormányok bevétele 140 milliárd dollárral emelkedne és 66 millió fővel csökkenne a dohányosok száma – mutat rá a jelentés egy 2016-os tanulmányra hivatkozva.

(BBC, The Times, Izvestia, MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.