Gazdaság

Csütörtöktől változik a cigaretták ára

Dohanybolt(210x140)(3).jpg (dohánybolt)
Dohanybolt(210x140)(3).jpg (dohánybolt)

A jövedéki törvény január 1-jétől hatályos rendelkezései értelmében a dohánygyártmányok adójegyéről lekerül a kiskereskedelmi eladási ár, így azok csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett áron lesznek értékesíthetők – írta nemrégiben a Pénzcentrum.hu.

Csütörtökön és hétfőn változhat az ár

Az árközzétételi kötelezettséggel érintett dohánytermékek kiskereskedelmi eladási ára hetente legfeljebb kétszer változhat. A NAV által közzétett árak hatályba lépésének napja – függetlenül attól, hogy az esetleg munkaszüneti nap – hétfő vagy csütörtök lehet.

Ezeket a kiskereskedelmi eladási árakat az ár alkalmazhatóságának kezdőnapját megelőző munkanapon – hétfői hatályba lépés esetén péntek, csütörtöki hatályba lépés esetén szerda – 12 órától teszi közzé honlapján a NAV. Szerdán meg is jelent az első lista, ami itt található.

70 termék ára változik

A lista szerint 70 termék ára változik, köztük cigaretta, szivarka, és vágott dohány is szerepel.

A cigik közül változik például a Multifilter ára (1070, illetve 1080 forintra), az RGD-é (980 forintra), a Malboro ára 1080 és 1130 forint között lesz, az EVE 1150 forint, a Chesterfield 980 forint, a Mein Sorte 1120 forint, a Memphis 1100 forint, a Multifilter 1070-1080 forint, a Philip Morris 1030 forint, a Ronson 1050 forint, a Virginia S. 1130 forint lesz csütörtöktől.

Elvileg három lista lehet

Árváltozás esetén egyébként elvileg három különböző listát tesz közzé a NAV. Az adott napon alkalmazható hatályos kiskereskedelmi eladási árak listáját a kiskereskedelmi forgalomban lévő valamennyi termékről, a kizárólag az árváltozással érintett termékek adatait tartalmazó listát (tippünk, hogy ezt találtuk meg a NAV honlapján), valamint a korábban közzétett adatok listáját, feltüntetve rajta azt, hogy a korábbi kiskereskedelmi eladási ár milyen végső időpontig alkalmazható.

UPDATE: meglett a három lista. Itt találja azokat a termékeket, amelyek ára változott (feljebb ismertettük), itt a másik, és itt a harmadik listát. Ahogy néztük, mindegyik egyforma egyébként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik